ponedeljek, 25. 5. 2020

Prav zdaj je čas, da odstranimo invazivno žlezavo nedotiko

Žlezava nedotika je od leta 2017 na seznamu evropske uredbe o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst.

Zanje velja, da jih je prepovedano vnašati v države Evropske unije, jih razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih izpustiti v okolje. Odstranjujemo jo spomladi.

Žlezavo nedotiko so iz vznožja Himalaje v začetku 19. stoletja prinesli v Evropo in od tedaj se kot najvišja enoletnica – v višino lahko zraste dva metra in pol – nezadržno širi po Evropi in Severni Ameriki. V naravnem okolju izpodriva naravno rastje in manjše nevretenčarske živali, kiso na to rastje vezane. Za razliko od večine domorodnih vrst cveti tudi poleti, zato je kot čebelja paša priljubljena  pri čebelarjih. Najbolje uspeva ob vodah, najdemo pa jo tudi v vlažnih gozdovih in na motenih tleh.

 

Enoletnica v enem letu pridela veliko semen

Da je žlezava nedotika enoletna invazivna rastlina, ne pomeni, da je invazivna le eno leto, pač pa, da je enoletnica, ki v enem letu pridela ogromno semen, ki se z izstrelitvijo iz plodov razširijo nekaj metrov okoli matične rastline. Z malo sreče se semena oprimejo dlake mimoidočih živali, oblačil ljudi ali pa splavajo po vodi in na novem mestu čakajo pomlad, ko vzkalijo in zrastejo v novo rastlino.

Impatiens glandulifera mala Foto Simona Strgulc Krajsek

Impatiens glandulifera1 Foto Simona Strgulc Krajsek2

Impatiens glandulifera cvetoca Foto Simona Strgulc Krajsek2
Foto: Žlezavo nedotiko pulimo pred cvetenjem 

Kako jo odstranimo?

Žlezavo nedotiko odstranimo tako, da cele rastline izpulimo še pred cvetenjem. V tem času namreč ni nevarnosti, da bi nehote razsejali semena. Večje sestoje lahko pred cvetenjem tudi pokosimo, a je treba košnjo zaradi obraščanja rastlin večkrat ponoviti. Najlažje pa se je žlezave nedotike lotiti spomladi, ko večina rastlin še ni olistanih in zlahka opazimo kalice mladih rastlin. Ko jih populimo, jih posušimo in jih nato odložimo na kompost. Območje čez en mesec ponovno pregledamo in populimo še preostale rastline, ki smo jih ob prvem puljenju spregledali.

Preberite tudi: