Kopališče Kolezija

izvedeno

Zaključek projekta: 2015

Opis projekta

Kolezija je najstarejše urejeno mestno kopališče v Ljubljani. Prvo kopališče je bilo na desnem bregu Gradaščice, kjer je bil tudi prvi mlin. Tako je bilo vse do leta 1878, ko je lastnica postala Občina Ljubljana. Takrat so se občinarji odločili, da kopališče prenovijo in obstoječe kopališče na nasprotnem bregu Gradaščice povežejo z objekti kolezijskega mlina. Na prenovljenem kopališču so se meščani tako kopali od leta 1879. Kopališča so se z veliko hitrostjo v 19. stoletju širila na območju celotne Evrope, saj je meščanska družba takrat velik pomen pripisovala telesni higieni. Takratni meščani pa se na kopališče niso hodili le hladiti, temveč so velik pomen dajali druženju. Igrali so karte, igre z žogo … V takratnem času je bil dopoldanski čas na kopališču Kolezija rezerviran za dame.

Več +

Po prvi svetovni vojni se je Kolezija kot mestno kopališče pojavila vzporedno z mestnim kopališčem na Livadi. Kopališče Kolezija se je dolgo časa omenjalo v povezavi s športnim klubom Primorje, takratnim vodilnim ljubljanskim plavalnim klubom, ki je na Koleziji domoval do druge polovice 30-ih let, ko se je na tem mestu pojavil klub z imenom Jadran. Jadran je bil trnovski klub in logično je bilo, da domujejo na Koleziji in tako je bilo športno plavanje preneseno tudi na to lokacijo. Po drugi svetovni vojni so športno infrastrukturo načrtovali sistematsko in tako so na Koleziji zgradili modern 50 metrski bazen, pred tem pa je bil primeren športni 50 metrski bazen le na Iliriji. Otvoritev novega bazena so obeležili z mednarodno tekmo Jugoslavija – Italija. Športno plavanje je spremljala tudi nova ponudba na področju rekreacije, kar pa je zelo pomembno vplivalo na povečanje števila klubov in posledično dela z mladimi. Takrat sta bila na kopališču Kolezija velik in mali bazen, ki pa nista bila več vezana na Gradaščico temveč sta bila priključena na mestni vodovod. V 50-ih letih so uredili kanalizacijo, napeljali elektriko in zgradili garderobe. Kopališče so pred današnjo podobo nazadnje prenovili v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Zgradili so kotlovnico za ogrevanje bazenske vode in hišniško stanovanje.

Projekt, katerega rezultat je današnja podoba kopališča, je nastal v arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar pod vodstvom Roberta Potokarja, veliko vlogo pa sta odigrala tudi Tanja Košuta in Andrej Strehovec. Pri projektiranju kopališča so velik poudarek dali spomeniškemu varstvu in ohranitvi čim več zelenih površin in čim večjemu številu obstoječih dreves, saj je prav ta prostor Kolezije poznan po teh mogočnih drevesih. Zaradi dolgoletne tradicije se je ohranilo tudi igrišče za košarko, na katerem si je prosti čas v športnem duhu popestrilo veliko generacij.

Projekt vključuje

 • Obnovili smo kopališče Kolezija

  izvedeno

  Leto zaključka: 2015

  Vrednost: 9.442.088 €

  Vrednost rušitvenih del: 140.174,63 EUR

  Projekt obsega revitalizacijo kopališča Kolezija v sodobno kopališče, ki ponuja aktivnosti tako za rekreativne plavalce, tekmovalce kot za turiste. Objekt kopališča Kolezija je zasnovan v enem nivoju (pritličje in ena kletna etaža z 86 parkirnimi prostori). Kompleks zunanjih bazenov vključuje olimpijski in otroški bazen, čofotalnik, masažni bazen in ob-bazensko ploščad z lesenimi ležalnimi tribunami. Na voljo so tudi športno-rekreacijske površine z mizami za namizni tenis, košarkarskim igriščem ter igriščem za odbojko na mivki. Kopališče je brez arhitektonskih ovir, kar omogoča dostop tudi gibalno oviranim. Poleg notranjih smo uredili tudi 36 zunanjih parkirnih mest, 12 parkirnih mest za enosledna vozila ter 109 parkirnih mest za kolesa. Ob prenovi kopališča smo preuredili tudi Gunduličevo ulico.