Lekarna Ljubljana - Lekarna Mirje

izvedeno

Zaključek projekta: 2018

Opis projekta

Lekarna Mirje je ena od najstarejših ljubljanskih lekarn. Začetek njenega delovanja sega v leto 1906, ko je na Dunaju izobraženi magister farmacije Andrej Bohinc pridobil koncesijo in odprl lekarno pri Zlati kroni, takrat na križišču Prešernove, Rimske in Tržaške ceste. Dobrih dvajset let kasneje se je lekarna preselila v novo moderno stavbo na drugi strani ceste, ki pa ji zgodovina ni bila naklonjena – vojna, povojna in denacionalizacijska dogajanja so povzročila veliko škodo.

Več +

Po vojni je bila leta 1948 ustanovljena Lekarna Mirje. Pavle Bohinc, magister farmacije, sin Andreja Bohinca, je Lekarno Mirje zapustil Fakulteti za farmacijo z namenom, da v njej izvaja študijsko in raziskovalno dejavnost. Lekarniško dejavnost v Lekarni Mirje pa opravlja Lekarna Ljubljana. Od 3. oktobra 2011 je bila Lekarna Mirje zaprta. Po šestih letih in pol so v Lekarni Ljubljana končali s temeljito, skoraj 300.000 evrov vredno obnovo (brez ddv), v sklopu katere so prenovili vse prostore 166 kvadratnih metrov velike lekarne, izdelali dodatno opremo, v oficini pa restavrirali originalno pohištvo in del opreme. Stranke lahko v lekarni občudujejo prvotno pohištvo, blagajno, lestenec ter umetelno posodje. Uredili so tudi dva prostora, ki sta namenjena izvajanju študentske prakse ljubljanske Fakultete za farmacijo, s katero v Lekarni Ljubljana že vrsto let tesno sodelujejo.

Projekt vključuje

 • Prenovili smo Lekarno Mirje in ohranili delček zgodovine

  izvedeno

  Leto zaključka: 2018

  Lekarna Mirje je s pomočjo Lekarne Ljubljana ponovno zaživela v vsem svojem sijaju. V okviru prenove smo prenovili vse prostore lekarne in restavrirali originalno, več kot sto let staro pohištvo in del opreme. Ker se v Lekarni Ljubljana zavedajo pomena ohranjanja kulturne dediščine, so pri prenovi sodelovali z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Z obnovo tako niso zgolj zagotovili še boljšega in lažjega dostopa do zdravil in ostalih izdelkov za ohranjanje zdravja meščanov in meščank Ljubljane, ampak so ohranili delček zgodovine, ki je neprecenljive vrednosti tudi za vse naslednje generacije.

 • Prenova obstoječih prostorov

  izvedeno

  Leto zaključka: 2014

  Projekt obsega prenovo obstoječih prostorov.