Otroško igrišče v Tivoliju

izvedeno

Zaključek projekta: 2022

Projekt vključuje

 • Prenovili smo otroško igrišče v parku Tivoli

  izvedeno

  Leto zaključka: 2022

  Konec julija 2022 smo odprli celovito prenovljeno otroško igrišče v Tivoliju pri ribniku, kjer otroke vseh starosti čakajo premišljeno izbrana, sodobna in kakovostna igrala, s katerimi zagotavljamo še bolj zabavno, a hkrati varno igro.

  Med novimi raznovrstnimi igrali so tudi vodna, obdržali smo tip nekaterih doslej posebej priljubljenih igral, številne smo dodali, več igral pa je prilagojenih otrokom z oviranostmi. Uredili smo okolico, zasadili 23 novih dreves, namestili nove klopi, koše za odpadke, in pitnik, travo pa bomo posejali naknadno, ko bodo vremenske razmere za to ustrezne.

  Zasnova nove ureditve otroškega igrišča Tivoli, ki jo je izdelalo podjetje LUZ, d.d., se navezuje na predhodno ureditev po načrtih Dušana Ogrina in Davorina Gazvode in jo dopolnjuje. Hkrati upošteva osnovno idejo arhitekta Borisa Kobeta, učenca Jožeta Plečnika, ki je večje predelave območja okrog ribnika načrtoval leta 1942.

  Ureditev igrišča ohranja vse prej oblikovane reliefe in sledi oblikovni ideji ureditve iz devetdesetih let, ko je bilo igrišče nazadnje celovito urejeno. Igrala na njem smo redno vzdrževali, a so se z leti obrabila, zato je bilo igrišče potrebno osvežitve.
  Obstoječa igrala smo nadomestili z novimi, bolj primernimi, razen zelenega vrtiljaka, ki smo ga obdržali. Štiri prejšnja igrala smo obnovili in jih namestili na druga igrišča po Ljubljani, saj po načelu krožnega gospodarstva spodbujamo ponovno rabo opreme.

  Na igrišču se bodo lahko zabavali otroci vseh starosti. Na severu in jugu igrišča je območje z igrali za najmlajše, kjer je zagotovljen tudi prostor za njihove starše in skrbnike. Na sredini igrišča smo ohranili velik hrib, na njem pa je visoko igralo z dvema hiškama in mostovžem, ki omogoča lep razgled na okolico. Vse okrog je raznolik program z igrali za plezanje, skakanje, vrtenje, guganje in dričanje, namenjen tudi nekoliko starejšim otrokom.

  To je ena večjih investicij v otroška igrišča, vredna skoraj 900.000 evrov brez DDV. Dela je v približno štirih mesecih izvedlo podjetje Lesnina MG oprema, podjetje za inženiring, d.d.