Parkirišča P+R

v teku

Zaključek projekta: 2022

Opis projekta

Za manj avtomobilov v mestu smo na obrobju oz. mestnih vpadnicah vzpostavili že šest parkirišč P+R: Barje, Dolgi most, Ježica, Stanežiče, Stožice in Studenec. Uporabniki s plačilom celodnevne parkirnine (1,3 evra) pridobijo tudi pravico do dveh voženj z avtobusom LPP (v mesto in nazaj).

Sistem parkirišča P+R (angleško park and ride oziroma parkiraj in se pelji z avtobusom) je kombinacija zasebnega in javnega prevoza ter omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta oziroma glavnih mestnih vpadnic pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom.

Parkirnino za tekoči dan plačate na Urbanomatu z gotovino, Moneto ali Urbano. Plačilo parkirnine lahko opravite tudi z uporabo mobinega telefona, preko sistema URBANA SMS PARKING. S plačilom parkirnine pridobite pravico do dveh voženj z mestnim avtobusom, ki velja do 23:59 ure tistega dne, za katerega je parkirnina plačana.

Projekt vključuje

 • Urejamo P+R Polje

  v teku

  Leto zaključka: 2022

  Komunalno bomo opremili P+R Polje, pri trgovini Hofer. 

 • Urejamo P+R parkirišče ob Letališki cesti

  v teku

  Leto zaključka: 2022

  Ob Letališki cesti urejamo P+R parkirišče, na katerem bo 110 parkirnih mest, od tega 6 za invalide in 2 za polnjenje električnih vozil, polnilnica za CNG-vozila in 24 stojal za kolesa, ki bodo pokrita z nadstrešnico. V okviru ureditve bomo zasadili tudi več kot 80 novih dreves.

 • Zgradili smo P+R Stanežiče

  izvedeno

  Leto zaključka: 2020

  Vrednost: 5.220.608 €

  Vrednost je brez DDV.

  Ob Celovški cesti, blizu mladinskega golf igrišča, smo odprli P+R parkirišče Stanežiče, že šesto tovrstno parkirišče v Ljubljani.

  Novo P+R parkirišče Stanežiče, ki smo ga uredili ob Celovški cesti, blizu mladinskega golf igrišča, je že šesto tovrstno parkirišče v Ljubljani. Do parkirišča vozijo mestni avtobusi na liniji 1. 

  Na njem je 392 parkirnih mest, od katerih jih je 20 namenjenih invalidom, 6 pa parkiranju in polnjenju električnih vozil. Urejenih je tudi 15 parkirnih prostorov za avtodome, 4 postajališča za avtobuse in 2 postajališči za turistične avtobuse. Na parkirišču je tudi 16 omaric za shranjevanje koles.

  Skupaj z izgradnjo parkirišča smo uredili nov dovoz na Celovško cesto s križiščem oziroma na predvideno navezovalno cesto Jeprca – Stanežiče – Brod približno na sredini razdalje med obstoječima priključkoma ceste Kolesarska pot in ceste Stanežiče.

   

  Naložba se sofinancira iz naslova Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020.

  Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.
  www.eu-skladi.si

   

  Logo EKP kohezijski sklad SLO 13

 • P+R Dolgi most smo dopolnili s CNG polnilnico

  izvedeno

  Leto zaključka: 2016

  P+R Dolgi most smo dopolnili s CNG polnilnico.

 • P+R Barje je le nekaj minut od centra

  izvedeno

  Leto zaključka: 2015

  Vrednost: 4.200.000 €

  Projekt je sofinancirala EU.

  Projekt na južnem izteku Barjanske ceste obsega ureditev 347 parkirnih mest za osebna vozila in končno postajališče mestnega avtobusa.V sklopu investicije je bila urejena komunalna, prometna in energetska infrastruktura. Urejenih je 17 parkirnih mest, prilagojenih invalidom. Na razpolago sta 2 polnili mesti za sočasno napajanje štirih električnih vozil. Na platoju je 68 stojal za kolesa in 10 stojal z nadstrešnico ter stojala za parkiranje 20 koles v mreži BICIKE(LJ). Iz parkirišča z urejenimi parkirnimi mesti lahko pot v center Ljubljane nadaljujete z mestnim avtobusom št. 9.

 • Uredili smo P+R Ježica

  izvedeno

  Leto zaključka: 2015

  Vrednost: 50.795 €

  Vrednost je brez DDV.

  Iz parkirišča z urejenimi 80 parkirnimi mesti lahko pot v center Ljubljane nadaljujete z mestnim avtobusom št. 8, 11 in 26.

 • P+R Dolgi most smo razširili in preuredili

  izvedeno

  Leto zaključka: 2015

  Vrednost: 1.300.000 €

  Projekt je sofinancirala EU.

  V sklopu investicije je bila prenovljena komunalna infrastruktura pod parkiriščem. Urejena so 3 parkirna mesta za sočasno napajanje šestih električnih vozil s potrebno infrastrukturo. Na platoju za parkiranje koles je postavljena nadstrešnica za parkiranje 16 koles, predvidena je tudi postavitev stojal za parkiranje 20 koles v mreži BICIKE(LJ). Iz parkirišča z urejenimi parkirnimi mesti lahko pot v center Ljubljane nadaljujete z mestnim avtobusom št. 6. Uporabniki imajo na voljo 371 parkirnih mest, od tega 11 parkirnih mest za turistične avtobuse in 11 parkirnih mest z sanitarno-napajalnimi postajami za avtodome. Ob parkirišču je postavljenih 16 stojal z nadstrešnico za parkiranje koles.  Na parkirišču so 3 polnilna mesta za sočasno napajanje šestih električnih vozil. 

  Projekt prenove in razširitve P+R Dolgi most je delno financirala Evropska unija, in sicer v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, druge Razvojne prioritete »Cestna in pomorska infrastruktura – področje javnega potniškega prometa«. Vrednost investicije znaša 964.500,00 EUR z DDV, od tega Evropski kohezijski sklad sofinancira 83 odstotkov vrednosti projekta oziroma 659.900,00 EUR, preostanek pa iz svojega proračuna prispeva Mestna občina Ljubljana.

 • Parkirate lahko tudi na P+R Studenec v Mostah

  izvedeno

  Leto zaključka: 2013

  Vrednost: 796.400 €

  Parkirišče P+R Chengdujska oziroma Studenec je v parkirni hiši pod trgovskim centrom Hofer v bližini križišča Zaloške in Chengdujske ceste. Vhod v parkirno hišo P+R je iz Chengdujske ceste. Iz parkirišča z urejenimi 187 parkirnimi mesti, od tega 9 za invalide, lahko pot v center Ljubljane nadaljujete z mestnim avtobusom. Na tej liniji vozijo avtobusi št. 11, 25 s postajališčem na Zaloški cesti in št. 20, 22 s postajališčem na cesti Nove Fužine.

 • P+R Stožice ima 644 parkirnih mest

  izvedeno

  Leto zaključka: 2010

  P + R pri garažni hiši Center Stožice ima 644 parkirnih mest, od tega 60 parkirnih mest za osebe z oviranostmi in 48 parkirnih mest za avtobuse. V center mesta se lahko zapeljete z linijami 13, 18 (postajališče Center Stožice P + R) in 20 (postajališče Nove Stožice P + R). Uvoz na parkirišče je urejen iz rondoja na Štajerski cesti (Vhod-1) in iz Ceste Janeza Porente (Vhod-5).

 • P+R Dolgi most smo sanirali in ozelenili

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 10.000 €

  Sanirali in ozelenili smo del zapuščenega parkirišča P+R.