Pitniki v Ljubljani

v teku

Projekt vključuje

 • Pitniki v Ljubljani

  v teku

  Javni pitniki niso zgolj urbani okras mesta, ampak nas spominjajo tudi na to, da v Ljubljani pijemo dobro vodo. Javna dostopnost pitne vode preko pitnikov nosi simbolično sporočilo. Voda je naravna dobrina, ki mora biti dostopna vsem, a z zavedanjem, da ima pitna voda tudi svojo ceno.

  Pitniki v Ljubljani so priključeni na osrednji vodovodni sistem Ljubljane in prav vsi ležijo na območju, kamor doteka voda iz vodarne Kleče, najpomembnejše in največje vodarne ljubljanskega vodovodnega sistema. Spomladi pred pričetkom obratovanja JP Vodovod - kanalizacija preveri, če so tehnično brezhibni in tudi, če pitna voda na izlivu ustreza določbam zakonodaje. V času delovanja so vključeni v redni notranji nadzor pitne vode upravljavca vodovoda in bi bili iz obratovanja izključeni takoj, ko bi bilo ugotovljeno kakršnokoli odstopanje od določb pravnih aktov.

  V obdobju od aprila do oktobra, ko ni nevarnosti zmrzali, se lahko odžejate pri pitnikih, ki so razporejeni na različnih koncih Ljubljane. Lokacije so dostopne tukaj.

  Za vse prebivalce in obiskovalce Ljubljane smo razvili aplikacijo Tap Water Ljubljana, ki je na voljo tako za Androidne kot tudi iOS telefoneOp. Aplikacija določi vašo lokacijo in vam na zemljevidu pomaga poiskati najbližji pitnik, njegov opis in fotografijo ter druge zanimivosti, povezane z vodo, ki se nahajajo v bližini pitnika. Tako lahko hitro preprosto poiščete pitnik in se na sprehodu, izletu ali le na poti iz službe odžejate s pitno vodo.

  Aplikacijo si lahko na svojo napravo naložite preko Google Play (Android) ali Istore-a (iOS).