Plečnikova hiša

izvedeno

Zaključek projekta: 2015

Opis projekta

Plečnikova hiša, ki je kot muzej odprta od leta 1974, je kulturni in turistični biser v Ljubljani, s prenovo pa je postala izhodišče za spoznavanje Plečnikove Ljubljane in stvariteljskega duha velikega mojstra Jožeta Plečnika – ikone naše prestolnice.

Projekt vključuje

 • Obnovili smo Plečnikovo hišo

  izvedeno

  Leto zaključka: 2015

  Vrednost: 2.264.620 €

  Od celotne vrednosti projekta je bilo približno 70 % sredstev namenjenih restavratorskim in gradbenim posegom. Ostali del sredstev je bil namenjen pripravi dokumentacije, analiz, opremi, muzejski postavitvi, odkupu stanovanja in obnovi vrta.

  Arhitektov dom, kjer je Plečnik živel 36 let, z avtentično ohranjenimi bivalnimi prostori, osebnimi predmeti in veličastnim vrtom dopolnjujejo nova muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju. Plečnikova zbirka obsega 17.605 predmetov premične dediščine. Vzpostavili smo tudi nov študijski center ter uredili prostore za občasne razstave in predstavitveno-izobraževalne programe. Po prenovi lahko Plečnikova hiša letno sprejme 10.000 obiskovalcev. Pred prenovo je obsegala 528 kvadratnih metrov, z novo pridobljenimi prostori pa jih je sedaj 756. Veličasten vrt se na 2.435 kvadratnih metrih razprostira ob zahodni strani hiše. 

  Projekt celovite prenove Plečnikove hiše, od temeljev do strehe oziroma od dokumentacije do muzejske predstavitve, je potekal osem let.