Plečnikova trafika

izvedeno

Zaključek projekta: 2022

Projekt vključuje

 • Prenova Plečnikove trafike

  izvedeno

  Leto zaključka: 2022

  V okviru obeleževanja 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika smo se odločili za preoblikovanje Plečnikove trafike na Prešernovem trgu v prostor ozaveščanja in posredovanja vrednot Plečnikove Ljubljane.

  Prenova trafike poteka v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, po prenovi pa jo bomo v upravljanje predali Muzeju in galerijam mesta Ljubljane (MGML). Program trafike bo vključeval razstave, predavanja in vodstva po mestu.

  Plečnikova Ljubljana na Unescovem seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine

  Julija 2021 je Unesco na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine uvrstil tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki smo jih prenovili v duhu tega velikega mojstra. Plečnikova Ljubljana je z vpisom postala pomembna za vso človeštvo in ima tako imenovano izjemno univerzalno vrednost.
  Na seznam je vpisanih sedem delov Plečnikove Ljubljane, prvih pet je bilo prenovljenih v času sedanjega vodstva MOL:

  • vodna os mesta - nabrežja Ljubljanice z mostovi od Trnovskega pristana do Zapornic
  • Trnovski most
  • kopenska os - Vegova ulica z Narodno in univerzitetno knjižnico, Kongresni trg s parkom Zvezda
  • ureditev arheološkega parka - Rimski zid
  • kompleks mesta mrtvih - Plečnikove Žale – vrt vseh svetih
  • cerkev v ruralnem predmestju (sv. Mihaela v Črni vasi)
  • cerkev v delavskem predmestju (sv. Frančiška Asiškega v Šiški).

  Izbranim Plečnikovim delom v Ljubljani je Odbor za svetovno dediščino z vpisom priznal t. i. izjemno univerzalno vrednost. Med spomenike in območja, pomembna za vso človeštvo, so uvrščena dela, ki sestavljajo spomeniško območje, nastalo v obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat arhitektovih intervencij v mestno tkivo Ljubljane. Pri snovanju je Plečnik izhajal iz že grajenega mesta ter ga povezal in nadgradil v prepoznavno celoto, ki jo danes imenujemo tudi Plečnikova Ljubljana.