Plečnikov avditorij v Tivoliju

izvedeno

Zaključek projekta: 2023

Projekt vključuje

 • V parku Tivoli smo uredili Plečnikov avditorij

  izvedeno

  Leto zaključka: 2023

  Arhitekt Jože Plečnik je leta 1933 v osi sprehajališča po grških vzorih uredil tudi poletno gledališče z avditorijem. Od konca druge svetovne vojne pa vse do sredine šestdesetih let je na tem prostoru deloval poletni kino, ki so ga nato odstranili in zatravili. V luči ohranjanja Plečnikove ideje in zaokrožitve kulturnega programa v parku Tivoli smo ta prostor ponovno obudili in ga namenili kulturnim prireditvam na prostem.
  Prenovljeni avditorij smo v upravljanje predali Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC), ki bo pripravljal program in koordiniral izvedbo dogodkov. Program letnega gledališča bo dopolnjeval vsebine, ki jih MGLC pripravlja v svojem muzeju v Gradu Tivoli ter v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicariji. MGLC bo na novem prizorišču pripravljal koncerte v okviru Poletja v Tivoliju, pa tudi druge dogodke, ki bodo spremljali razstavni program v MGLC. Na letnem gledališču bodo lahko gostovali tudi drugi kulturni producenti in inštitucije, vsebine pa se bodo prilagajale tehničnim zmožnostim gledališča na prostem, predvsem pa bo MGLC skrbel, da bo program javno dostopen, dogodki praviloma brezplačni ter spoštljivi do naravnega parka in njegovih obiskovalcev. 

  V okviru del smo odkrili ostaline starega avditorija, ki jih je treba ohraniti v obstoječi obliki in obsegu, zato smo na podlagi usmeritev ZVKDS izvedli arheološko dokumentiranje.