Lutkovno gledališče Ljubljana

v teku

Zaključek projekta: 2020

Opis projekta

Osrednje slovensko lutkovno gledališče uprizarja lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in odrasle, posebno pozornost pa namenja kulturno- -umetnostni vzgoji. Pripravlja festival gledališč za otroke in mlade Zlata paličica in mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke, ki v slovenski prostor vnaša najkakovostnejšo tujo produkcijo lutkovnega gledališča. Mladim, še neuveljavljenim gledališkim ustvarjalcem prek programa BiTeater ponuja možnosti za razvoj in kreativno delo ter njihov potencial predstavlja uveljavljenim gledališčem. So programski koordinatorji mestnega KUL abonmaja za mlade in imajo edino specializirano knjigarno za otroke in mlade. Lutkovno gledališče je član različnih svetovnih stanovskih in strokovnih združenj ter se udeležuje referenčnih festivalov v tujini. Predstave LGL so v zadnjih desetih letih prejele številne nagrade in priznanja, rekorderka na tem področju pa je predstava W. Erlbruch: Račka, smrt in tulipan, ki je v letih 2015 in 2016 kar dvanajstkrat stala na zmagovalnih stopničkah. Lutkovno gledališče upravlja pet stalnih in več manjših, občasnih prizorišč, na katerih beleži letno več kot 1.000 dogodkov z okoli 110.000 obiskovalcev.

Projekt vključuje

 • Obnovili bomo Šentjakobski oder

  v teku

  Leto zaključka: 2020

  Vrednost: 3.080.997 €

  Vrednost je z DDV.

  Šentjakobski oder je prostor, ki je bil v l. 1899 zgrajenem Mestnem domu prvi namenjen kulturi in že na prvi pogled daje vtis »pripadanja nekemu drugemu času in standardom«. Gre za gledališko dvorano v prvem nadstropju stavbe, ki jo upravlja Lutkovno gledališče Ljubljana, ki si deli prostor še s Šentjakobskim gledališčem.
  V sklopu investicije bomo prenovili prostore locirane v prvem nadstropju objekta v skupni izmeri 780 m2 - avditorij, oder in prostore v neposrednem zaodrju, posodobili bomo preddverje (foayer) ter vzpostavili sanitarije ter dostop za gibalno ovirane osebe.

 • Oder pod zvezdami

  izvedeno

  Leto zaključka: 2011

  Vrednost: 1.700.000 €

  Projekt obsega ureditev prostorov za gledališče, poimenovano Oder pod zvezdami, ki sprejme do 300 ljudi, in vgraditev dvigala. Sodoben prireditveni prostor na podstrehi Lutkovnega gledališča je prizorišče številnih dogodkov. Prostor brez fiksnega avditorija omogoča različne postavitve in čudoviti pogled na nebo skozi stekleno streho.