Otoki športa za vse - Trim otoki

v teku

Opis projekta

S terminom "Otoki športa za vse" označujemo vse urejene zunanje javne športne površine in objekte v Mestni občini Ljubljana, ki so namenjena rekreaciji vseh generacij (zunanja igrišča, trim otoki in steze, fitnesi na prostem, naprave za ulično vadbo, itd). S širjenjem in urejanjem otokov športa za vse želimo k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in k razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja, spodbuditi čim več ljudi.

Prednosti Trim otokov

Ena izmed prednosti Trim otokov je, da lahko občani brezplačno izvajajo vaje za celotno telo. Razvit oziroma postavljen je celosten koncept. Tako lahko hkrati na vseh otokih krepimo mišice, jih raztegujemo in izvajamo vaje za vzdržljivost. Vsak posamezen element znotraj otoka je prilagojen določenim mišičnim skupinam. Za pomoč so poleg elementov postavljene table z navodili.

Ravna klop je namenjena skokom na klop ali z nje (mišice nog, spodnjega trupa). Na njej lahko izvajamo različne vaje za krepitev mišic trebuha/spodnjega dela trupa in prsnega koša/zgornjega dela trupa, ter z krepitev hrbtnih mišic.

Poševna klop je predvsem primernejša za izvajanje zahtevnejših vaj za mišice hrbta ter mišice sprednjega dela trupa.

Bradljo uporabljamo za krepitev mišic rok.

Visoki drogovi različnih višin ter krogi omogočajo izvedbo vaj z različno težavnostjo predvsem za vse mišice rok in celotnega trupa.

 

Projekt vključuje

 • Trim steza v Tivoliju

  izvedeno

  Trim steza v Mostecu poteka ob Večni poti (pot je tudi osvetljena). Dolžina steze je 520m, ima 15 različnih trim naprav, vsaka od naprav je opremljena z informativno tablo.
  Trim steza in trim otoki so namenjeni vsem, ki se radi rekreirajo v naravi, a ne daleč od centra mesta.

 • Štirje novi trim otoki in dopolnitev trim otoka v Gameljnah

  izvedeno

  Leto zaključka: 2018

  V okviru Evropskega tedna športa smo odprli nove otoke športa z napravami za ulično vadbo Zajčja dobrava, Kozarje, Vižmarje – Brod in Savsko naselje, dopolnili smo trim otok v Gameljnah.

 • Nov trim otok v Tacnu

  izvedeno

  Leto zaključka: 2018

  Nov trim otok od sedaj najprej najdete tudi v Tacnu.

 • 11 novih trim otokov za ulično vadbo

  izvedeno

  Leto zaključka: 2017

  Na različnih lokacijah smo postavili 11 novih trim otokov:

  - Tivoli
  - Šiška - Brilejeva
  - Črnuče
  - Srednje Gameljne
  - Vič - Malči Beličeve
  - Štepanjska vas
  - Bežigrad - Šerkova
  - Bežigrad - BS 3
  - Bežigrad - Linhartova
  - Parmova
  - Dravlje

  V posamezni enoti je 6 naprav - ravna in poševna klop, dve bradlji, drogovi in obroči (razen na lokaciji Tivoli, kjer so naprave prilagojene za vadbo invalidov in otrok - na njem ni ravne klopce, je pa plezalna lestev).

 • Postavitev novih otokov

  izvedeno

  Leto zaključka: 2013

  Vrednost: 38.500 €

  Otoki so urejeni prostori s trim napravami in informativno tablo, na kateri so napotki za izvedbo vaj. Nahajajo se v različnih četrtnih skupnostih in so namenjeni vsem, ki se radi rekreirajo v naravi, a ne daleč od centra mesta.Projekt obsega postavitev in opremljanje petih trim otokov v različnih četrtnih skupnostih. Nahajajo se v Mostecu, na Grajskem griču med Šancami in Orlovim vrhom, Murglah, na Golovcu, v bližini Žal in ob Koseškem bajerju.