Območje ob Ljubljanici med Novim in Dvornim trgom

izvedeno

Zaključek projekta: 2021

Projekt vključuje

 • Nova ureditev območja od Novega do Dvornega trga

  izvedeno

  Leto zaključka: 2021

  Vrednost: 790.670 €

  Navedena vrednost je brez DDV.

  Uredili smo prostor ob Ljubljanici od Novega do Dvornega trga. Obnova je obsegala območje od Novega trga do Zlate ladjice, Jurčičev trg z Židovsko ulico in Hribarjevim nabrežjem do Židovske steze ter Hribarjevo nabrežje od Čevljarskega mostu do Dvornega trga. Omenjena območja se nahajajo znotraj kulturne dediščine Ljubljana – srednjeveško mestno jedro, zato smo predhodno izvedli tudi arheološka izkopavanja. Obnovili smo kanalizacijo in plinovod ter položili tlak iz granitnih kock v vzorcu valovnice, ki se nadaljuje od Novega trga v smeri Jurčičevega trga.
  Območje smo dodatno ozelenili s 4 platanami, ki skupaj z obstoječimi štirimi drevesi tvorijo t. i. »dvorano platan«, tri obstoječe vrbe na vogalih Čevljarskega mostu pa smo skladno z idejo arhitekta Jožeta Plečnika dopolnili s še eno vrbo.
  Na Jurčičevem trgu smo obnovili historičen tlak z motivom romba (Plečnikova zasnova iz leta 1929), uredili odvodnjavanje in nivojsko uskladili del pred stavbami na trgu. Na delu Hribarjevega nabrežja smo obnovili tlak, zamenjali klopi in litoželezne rešetke okoli obstoječih dreves ter uredili javno razsvetljavo.
  Ob Hribarjevem nabrežju smo odrezali obstoječo betonsko ograjo in očistili teraso. Nanjo smo položili brušen umetni kamen, postavili dva betonska sedeža in zasadili povešavo vrbo. Teraso smo zaščitili z inox ograjo z lesenim naslonom.