Zavetišče za živali Gmajnice

izvedeno

Zaključek projekta: 2021

Opis projekta

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je največje zavetišče v Sloveniji, ustanovljeno med prvimi, v njem pa najde varno zavetje kar četrtina slovenskih zapuščenih živali.

Več +

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je prvo zavetišče v Sloveniji, ki deluje že od leta 2002

V njem vsako leto sprejmemo in oskrbimo več kot 2.000 zapuščenih živali, kar je četrtina vseh zapuščenih živali v Sloveniji. V sedemnajstih letih smo jih skupaj oskrbeli že več kot 32.000. Skrbnikom smo vrnili več kot 5.000 živali, več kot 10.000 pa smo poiskali nov dom. Oskrbeli in nato vrnili v okolje smo tudi več kot 11.000 prosto živečih mačk.

Ker prvotni prostori predvsem z vidika preprečevanja širjenja kužnih bolezni niso izpolnjevali zahtev sodobnih standardov, primanjkovalo pa je tudi kapacitet za zapuščene mačke, smo se odločili za gradnjo novega zavetišča.

Kako pomagam Zavetišču, tudi če živali ne morem posvojiti?

 • S sprehajanjem psov  je vsakdo, ki pripravljen pomagati dobrodošel in nam dragocen. Na spletni strani zavetišča je podrobno predstavljen postopek in program usposabljanja. Namreč le usposobljeni polnoletni sprehajalci lahko opravljajo delo sprehajanja, saj je sprehajanje v zavetišču veliko več kot le sprehod v naravi. 
 • Z začasnim skrbništvom za osirotele mačje mladiče lahko pomagajo številnim zapuščenim mačjim mladičem. 
 • Občani lahko pomagajo pri skrbi za prostoživeče mačke, in sicer z ulovom za namen sterilizacije/kastracije in tako preprečitev kotitve neželenih mladičev, še več mačkam na ulici. Za informacije naj se zainteresirani obrnejo na Zavetišče. 
 • Občani lahko všečkajo Facebook stran Zavetišča, kjer so objavljene fortografije živali za posvojitev.  
 • Pišejo zgodbe o tem, kako so našli žival in ji pomagali ter s tem vzpodbujajo druge.
 • Delijo svoje dogodivščine s posvojenimi živali iz zavetišča čim širše in tako vzpodbujajo posvojitve iz zavetišča.
 • Osveščajo bližnje, prijatelje, sosede  o odgovornem odnosu do živali in tako pomagajo k večanju odgovornosti celotne družbe.
 • Pomagajo s finančnimi prispevki.
 • Pomagajo z materialnimi donacijami.
 • Občani lahko namenijo del dohodnine za zapuščene pse v Zavetišču Ljubljana.

Projekt vključuje

 • V Ljubljani imamo novo, sodobno Zavetišče za zapuščene živali

  izvedeno

  Leto zaključka: 2021

  Vrednost: 6.070.993 €

  Navedena vrednost investicije je brez DDV.

  Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana ima največje in najsodobneje urejene prostore v Sloveniji, ki poleg osnovne naloge zavetišča omogočajo tudi razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali ter izobraževanje in usposabljanje mladih strokovnih kadrov in tudi zainteresirane javnosti. Zavetišče smo povečali s prvotnih 1.100 na 3.500 m2.

  Gradnja je potekala v dveh fazah


  S prvo fazo gradnje smo zaključili decembra 2019. Uredili smo novo sodobno domovanje za pse, nove prostore za upravo s predavalnico, prostore za prostovoljce ter servisne prostore in skladišče.
  V drugi fazi smo julija 2020 dokončali objekt s sprejemno ter veterinarsko ambulanto, konec leta 2020 pa še z gradnjo zavetišča za mačke.

  Več o projektu +

  Kar za polovico večje kapacitete

  Zavetišče ima 47 bivalnih prostorov za največ 120 psov, kar je kar 50% več kot doslej. Tudi kapacitete za bivanje mačk smo bistveno povečali, saj smo 46 podstandardnih nadomestili s 64 dvojnimi bivalnimi prostori. Nove kapacitete omogočajo namestitev več kot 200 zapuščenih mačk.

  Novi objekti zavetišča so zasnovani sektorsko, kar omogoča veliko prilagodljivost zaradi sezonskih nihanj v številu in strukturi živali, pa tudi preprečevanje širjenja kužnih bolezni, saj lahko začasno zapremo le sektor, kjer bolezen izbruhne in ne celotnega zavetišča.

  Nova veterinarska ambulanta za še boljšo oskrbo živali

  Nova veterinarska ambulanta Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana je prijaznejša do živali in do obiskovalcev, omogoča veliko boljše delovne pogoje in se celostno dopolnjuje z novimi objekti za živali. Razporeditev prostorov je maksimalno fleksibilna za prilagajanje sezonskim potrebam oziroma tudi večjim sprejemom živali. Zagotovljeni so ločeni izolatoriji, kjer bo mogoče varnejše zdravljenje okuženih živali. Ambulanta je opremljena z vso potrebno opremo po sodobnih standardih (digitalni rentgenski aparat, ultra zvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev). Sodobno opremljeni kirurški dvorani omogočata opravljanje tudi zahtevnejših kirurških posegov. Nova ambulanta tako ob novih, izboljšanih bivalnih pogojih za živali in povečanih kapacitetah zgrajenih v prvi fazi projekta, zaključuje celostno oskrbo zapuščenih živali po sodobnih strokovnih standardih.

  200716 otvoritev nove veterinarske ambulante nrovan 40

  Objekt leži na jugovzhodnem delu kompleksa med traktom oddelka za mačke in traktom oddelka za pse. Objekt je namenjen sprejemu živali in njihovi oskrbi v veterinarski ambulanti. Sprejemno-veterinarska ambulanta je pritlična stavba in tlorisno gledano kvadratne oblike dimenzij 22 x 23 m in jo lahko razdelimo na dve med seboj povezani enoti: sprejemno ambulanto tlorisnih dimenzij 8 x 23 m in veterinarsko ambulanto tlorisnih dimenzij 10 x 23 m. Vmesni prostor je namenjen atriju, ki je samo delno pokrit. Neto površina tako znaša 350 m2, višina objekta pa 4,80 m.

  Pogodbena vrednost ureditve nove ambulante je znašala 877.000 evrov brez DDV.

  Nekoč odslužena avtobusa imata novo vsebino

  V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana smo ob odprtju nove veterinarske ambulante predstavili tudi nove prostore za izvajanje pedagoške dejavnosti, pri čemer smo združili moči s kolegi iz javnega podjetja LPP.
  V dveh sicer odsluženih, a preurejenih avtobusih, smo uredili učilnici za otroke, ki bodo v zavetišču lahko preko izobraževalnih programov, preživljanja počitnic ter praznovanja rojstnih dni spoznavali delo in poslanstvo zavetišč za zapuščene živali ter razvijali čut za odgovorno skrbništvo živali.

  200716 otvoritev nove veterinarske ambulante nrovan 8

 • Prenovili smo streho in nadstrešek

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Donacija

  Projekt obsega prenovo strehe in nadstreška. Projekt smo izvedli s pomočjo donacije.

 • S pomočjo donacije smo prenovili pesjake

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Donacija

  Projekt obsega prenovo. Projekt smo izvedli s pomočjo donacije.

 • Sanirali smo grelne cevi v protorih za karanteno

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 1.759 €

  Projekt obsega sanacijo stropnih grelnih cevi.