Center Stožice z nogometnim stadionom in večnamensko dvorano

izvedeno

Vrednost projekta: 3.000.000 €

Navedena vrednost ni z DDV.

Zaključek projekta: 2012

Opis projekta

Na nekoč zapuščenem in degradiranem območju smo v javno-zasebnem partnerstvu zgradili nogometni stadion za 16.000 gledalcev in športno dvorano za 12.000 gledalcev. Od otvoritve javnega dela (stadion, dvorana, parkirna mesta, okoliška infrastruktura, del parka) v letu 2010 je Center Stožice obiskalo skoraj 3 milijona obiskovalcev. Ljubljana se danes lahko pohvali z nogometnim stadionom, ki je po oceni UEFA med tremi najlepšimi stadioni v Evropi v svoji kategoriji, gradnja športnega kompleksa na nekoč degradiranem območju je zasnovana okolju prijazno, saj se med drugim ponaša z največjim sistemom daljinskega hlajenja v Sloveniji.

Mestna občina Ljubljana je za izvedena in potrjena dela v javnem delu projekta plačala 114 milijonov evrov (brez DDV), izključno zaradi projekta Stožice pa smo v proračun prejeli 111 milijonov evrov (brez DDV), in sicer:

 • z uspešnim mednarodnim javnim razpisom smo od zasebnega partnerja GREP dobili 81 milijonov evrov za 51-odstotno udeležbo v projektu (pravico graditi trgovski center);
 • skladno s pogodbo o opremljanju komunalne infrastrukture in plačilom komunalnega prispevka je zasebni partner izvedel in plačal 19 milijonov evrov;
 • prejeli smo 9 milijonov evrov evropskih sredstev in sredstev pristojnega ministrstva;
 • 2 milijona evrov znašajo namenska sredstva Darsa za izgradnjo vpadnice.

Projekt vključuje

 • Hram športnih junakov v Stožicah

  izvedeno

  Leto zaključka: 2012

  Hram športnih junakov v Stožicah je Društvo športnih novinarjev Slovenije odprlo leta 2012 ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Javnega zavoda Šport Ljubljana, Muzeja športa in Fundacije za šport. Prva, ki sta bila sprejeta v Hram športnih junakov, sta bila Leon Štukelj in Miro Cerar. Konec leta 2012 je bilo sprejetih še 20 športnikov, danes pa je v Hramu športnih junakov kar 56 športnikov in ekip, ki so s svojimi uspehi vidno zaznamovali zgodovino slovenskega športa.