Športni center Stožice

izvedeno

Vrednost projekta: 114.000.000 €

Vrednost je brez DDV. Skupaj smo iz proračuna za projekt namenili 3 milijone evrov brez DDV.

Zaključek projekta: 2020

Opis projekta

Na nekoč zapuščenem in degradiranem območju smo v javno-zasebnem partnerstvu zgradili nogometni stadion za 16.000 gledalcev in športno dvorano za 12.000 gledalcev. Od otvoritve javnega dela (stadion, dvorana, parkirna mesta, okoliška infrastruktura, del parka) v letu 2010 je Center Stožice obiskalo skoraj 3 milijona obiskovalcev. Ljubljana se danes lahko pohvali z nogometnim stadionom, ki je po oceni UEFA med tremi najlepšimi stadioni v Evropi v svoji kategoriji, gradnja športnega kompleksa na nekoč degradiranem območju je zasnovana okolju prijazno, saj se med drugim ponaša z največjim sistemom daljinskega hlajenja v Sloveniji.

Za Center Stožice smo iz proračuna namenili 114 mio evrov brez DDV in v proračun prejeli 111 milijonov evrov brez DDV. Skupaj smo torej iz proračuna namenili 3 milijone evrov brez DDV.

Za projekt Stožice smo v proračun prejeli 111 milijonov evrov (brez DDV), in sicer:

 • z uspešnim mednarodnim javnim razpisom smo od zasebnega partnerja GREP dobili 81 milijonov evrov za 51-odstotno udeležbo v projektu (pravico graditi trgovski center);
 • skladno s pogodbo o opremljanju komunalne infrastrukture in plačilom komunalnega prispevka je zasebni partner izvedel in plačal 19 milijonov evrov;
 • prejeli smo 9 milijonov evrov evropskih sredstev in sredstev pristojnega ministrstva;
 • 2 milijona evrov znašajo namenska sredstva Darsa za izgradnjo vpadnice.

Projekt vključuje

 • Zgradili bomo dve nogometnih igrišči za vadbo

  v teku

  Leto zaključka: 2020

  Vrednost: 1.987.166 €

  Vrednost je brez DDV.

  Ob javnem delu Centra Stožice bomo zgradili dve nogometni igrišči za vadbo.

 • Hram športnih junakov v Stožicah

  izvedeno

  Leto zaključka: 2012

  Hram športnih junakov v Stožicah je Društvo športnih novinarjev Slovenije odprlo leta 2012 ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Javnega zavoda Šport Ljubljana, Muzeja športa in Fundacije za šport. Prva, ki sta bila sprejeta v Hram športnih junakov, sta bila Leon Štukelj in Miro Cerar. Konec leta 2012 je bilo sprejetih še 20 športnikov, danes pa je v Hramu športnih junakov kar 56 športnikov in ekip, ki so s svojimi uspehi vidno zaznamovali zgodovino slovenskega športa.

 • P+R Stožice ima 644 parkirnih mest

  izvedeno

  Leto zaključka: 2010

  P + R pri garažni hiši Center Stožice ima 644 parkirnih mest, od tega 60 parkirnih mest za osebe z oviranostmi in 48 parkirnih mest za avtobuse. V center mesta se lahko zapeljete z linijami 13, 18 (postajališče Center Stožice P + R) in 20 (postajališče Nove Stožice P + R). Uvoz na parkirišče je urejen iz rondoja na Štajerski cesti (Vhod-1) in iz Ceste Janeza Porente (Vhod-5).

 • Uvedba daljinskega hlajenja

  izvedeno

  Leto zaključka: 2010

  Postavitev prvega večjega sistema daljinskega hlajenja z nazivno močjo 7 MW in začetek izkoriščanja toplote za proizvodnjo hladu na območju Ljubljane smo izvedli v letu 2010. Sistem je namenjen oskrbi Športnega parka Stožice in poleg razbremenitve elektroenergetskega sistema predstavlja razbremenitev Ljubljanice s kondenzacijsko toploto v poletnem obratovanju vira TE-TOL Energetike Ljubljana, kar je dober primer krožnega gospodarstva.