Nakup avtobusov z nizkimi emisijami

v teku

Zaključek projekta: 2019

Opis projekta

Vozni park ljubljanskega potniškega prometa ves čas posodabljamo. Z izbiro okolju prijaznih avtobusov sledimo načelom trajnostne mobilnosti in razvoja našega mesta.

Projekt vključuje

 • Nakup 17 novih avtobusov

  v teku

  Leto zaključka: 2019

  Vrednost: 4.549.200 €

  Vrednost je brez DDV. Za projekt bomo prejeli nepovratna sredstva v višini 3.400.000 evrov.

  Na javnem razpisu za dobavo 17 enojnih mestnih avtobusov s pogonom na zemeljski plin smo izbrali MERCEDES BENZ CITARO NGT HYBRID. Prvi hibridni avtobusi bodo po Ljubljani predvidoma zapeljali poleti prihodnje leto.

  Avtobusi MERCEDES BENZ CITARO NGT HYBRID imajo vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor. To bodo prvi hibridni avtobusi v Ljubljani, s katerimi bomo še dodatno poskrbeli za varovanje našega okolja.

  Citaro Hybrid deluje tako, da začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, pa električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Ker se takrat porablja električna energija iz kondenzatorjev, se zniža poraba plina, s tem pa tudi emisije škodljivih plinov.

  Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva (do 15 % nižja v primerjavi z ostalimi podobnimi avtobusi), kar pomeni nižje emisije CO2 in ostalih škodljivih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju. Ker je delovanje motorja tiho, so manjše tudi obremenitve okolice s hrupom.

  Avtobus MERCEDES BENZ CITARO NGT HYBRID je mednarodna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz 26 držav, na največjem svetovnem sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru razglasila za avtobus leta 2019.

  Nakup prvih hibridnih avtobusov sodi v sklop pametnih rešitev, s katerimi višamo kakovost življenja naših meščank in meščanov.

 • Nakup 166 novih avtobusov

  izvedeno

  Leto zaključka: 2017

  Vrednost: 41.927.129 €

  Od leta 2007 do vključno leta 2017 smo kupili 166 novih avtobusov. Med njimi je 70 mestnih avtobusov na stisnjen zemeljski plin oziroma metan z oznako EURO VI, kar predstavlja tretjino voznega parka LPP, ki vozi po mestu. Skoraj 60 % voznega parka ustreza visokim standardom EURO IV in več.

  Vsi mestni avtobusi so nizkopodni in klimatizirani, v večini opremljeni s klančinami za gibalno ovirane, standardno opremljeni z zvočnimi napovedniki postajališč in na 125 avtobusih, kjer so zasloni v avtobusih, opremljeni z video napovedmi prihajajočih postajališč ter prestopnih točk. Leta 2014 smo na vseh avtobusih mestnega potniškega prometa uvedli možnost potovanja z zložljivimi kolesi, jeseni 2017 pa smo pričeli nekatere medkrajevne avtobuse testno opremljati z nosilci za kolesa.