Prekmurski trg

izvedeno

Zaključek projekta: 2019

Opis projekta

Ob križišču Poljanske in Rozmanove ulice ter Poljanskega nasipa smo ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom uredili Prekmurski trg.

Na zahodni strani trga smo uredili tribuno, ki služi povezavi vseh nivojev javnega prostora v eno doživljajsko celoto. Rešuje povezavo med dvignjeno ploščadjo nad garažo stanovanjske stolpnice na Poljanski cesti in nižjim Ambroževim trgom ter proti zahodu spuščajočim se Poljanskim nasipom. Kaskadno spuščene stopnice oblikujejo nov javni prostor, ki se spusti na trg in odkriva prej skriti pogled na arhitekturno in spomeniško dediščino Plečnikovih zapornic, palače Cukrarne, Hrenovega spomenika in širšega okolja Šempetra in Poljanske ceste. Nova ploščad s svojo usmerjenostjo proti vzhodu ponuja scenografski pogled preko spomenika k zapornicam, s čimer sicer v korito skrita reka postane prisotna tudi na nivoju parka/trga.
Hrenov križ, najstarejši javni spomenik v Ljubljani, v bližnjem nasadu divjih kostanjev, je dobil primerno artikuliran odgovor, saj novi trg skupaj z enotno tlakovanim križiščem nudil povsem drugačno sliko tega predela. Tribuna iz velikih prefabriciranih elementov bo bo skupaj s ploščadjo služila tudi kot avditorij za poletne predstave v bližini Ljubljanice ali kot zunanji programski podaljšek muzeja sodobne umetnosti v Cukrarni.
Izvajalca sta Žurbi d.o.o. in KPL d.o.o.

Na trgu smo postavili spomenik ob 100. obletnici priključitve Prekmurja

 Likovno rešitev spomenika smo izbrali z javnim anonimnim natečajem, na katerem je strokovna komisija izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča s soavtorjem Cvetom Kuneševićem, napis na spomeniku pa je oblikoval Tomaž Košir. Spomenik je sestavljen iz približno 340 posod, ki so razporejene po površini, ki v dolžino meri 15 in v širino 5 metrov. Leži pri izteku tribune, ob robu ploščadi Prekmurskega trga; tako predstavlja pomemben poudarek v prostoru in ga obenem dodatno osmišlja.

190709 otvoritev razstave osnutkov za spomenik ob obletnici prikljucitve Prekmurja nrovan NIK 6436