Arkade na Plečnikovi tržnici

v teku

Vrednost projekta: 600.000 €

Zaključek projekta: 2020

Opis projekta

Plečnikova tržnica je spomenik državnega pomena

Plečnikova tržnica skupaj s Tromostovjem in vodno zapornico predstavlja ključni objekt v oblikovanju celotne poteze vodne osi Ljubljanice. Po njihovi zasnovi in kakovosti jih uvrščamo v sam vrh svetovne arhitekture.

Plečnikova tržnica je arhitekturni spomenik državnega pomena, zato bo prenova potekala v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji, ki jih je izdal Zavod za varstvo kulturne dediščine. Posebej oblikovane strešnike so izdelali v družbi Bramac, kjer so leta 2014 prejeli Plečnikovo priznanje za izvajalski dosežek betonskih kritin za prenovo treh zahtevnih cerkvenih streh (cerkev sv. Mihaela na Barju, cerkev sv. Florjana v Srpenici in cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom).

Celoten kompleks Plečnikove tržnice je bil obnovljen v letih 1994 in 1995. Takrat so bili betonski strešniki na arkadah v dobrem stanju in niso bili potrebni menjave. Zdaj so strešniki stari 70 let, njihova življenjska doba se je iztekla, zato smo jih v letu 2019  zamenjali na področju 4. arkade, z deli v letu 2020 pa še nadaljujemo. 

Poleg obnove ostrešja bodo dela obsegala še izvedbo zaščite s strelovodi, obnovo stavbnega pohištva, tlaka ter obnovo fasade. Poseg sofinancira Ministrstvo za kulturo. Izvajalec del je GIB GRADNJE d.o.o..

Projekt vključuje

 • Obnavljamo ostrešje arkad od Zmajskega do Mesarskega mostu

  v teku

  Leto zaključka: 2020

  Obnavljamo ostrešje, zamenjali pa bomo tudi strešno kritino na območju od Zmajskega proti Mesarskemu mostu.

  Pripravljalna dela so se pričela 14. aprila in bodo predvidoma potekala 14 dni, nato se bodo začela glavna dela, ki bodo trajala predvidoma tri mesece.

  Pozorno na območju del

  Zaradi del bo na območju ob stebrih med Mesarskim in Zmajskim mostom postavljena zapora. Mimoidoče prosimo za previdnost in upoštevanje opozorilnih tabel na širšem območju gradbišča. Dovoz do tržnice (na delu od Zmajskega do Mesarskega mostu) bo občasno moten, prehod pod arkadami pa ne bo oviran.

 • Prenovili smo streho 4. arkade na Plečnikovi tržnici

  izvedeno

  Leto zaključka: 2019

  Vrednost: 600.000 €

  Obnovili smo ostrešje in zamenjali strešno kritino na Plečnikovi tržnici na območju 4. arkade in 2. lože (od Zmajskega mosta proti Mesarskemu mostu). V sklopu del smo izvedli tudi zaščito s strelovodi ter delno obnovo fasade.