Viška hiška

izvedeno

Zaključek projekta: 2019

Opis projekta

V okviru družbeno odgovornega projekta energetske prenove smo energetsko prenovili Viško hiško, v kateri ima prostore Slovenska filantropija.
Projekt je v partnerstvu združil tri sektorje – gospodarskega, nevladnega in sektor lokalne samouprave – podjetje Borzen, Slovensko filantropijo in Mestno občino Ljubljana.

Hiško smo energetsko prenovili (ovoj stavbe, …) in vzpostavili nov, varčni sistem upravljanja z energijo za prihodnost. Postavili smo tudi samooskrbno sončno elektrarno s shranjevalnikom elektrike (baterije) in električno polnilnico.

Viška hiška je pilotni vzorčni primer dobre prakse, kar pomeni, da je na voljo za oglede in prikaz dodane vrednosti celovite energetske sanacije in samooskrbe.

Projekt smo uspešno izpeljali s podporo donatorjev Javna razsvetljava, BSP Energetska Borza, CRMT, GEN energija, GEN-i sonce, ELES, ENERGIJA PLUS, JUB, MENET PLUS, SEMANTIKA, SODO in UNISTAR. V prenovo pa smo vključili tudi prosilce za azil.

Po modelu sodelovanja s Fakulteto za arhitekturo smo se dogovorili še za sodelovanje z Biotehniško fakulteto v Ljubljani, v okviru katerega bodo študenti v tem in naslednjem študijskem letu naredili načrt in uredili okolico hiše, kjer nameravamo postaviti tudi letno kuhinjo in manjše nogometno igrišče za uporabnike Dnevnega centra za migrante.