Živalski vrt

izvedeno

Zaključek projekta: 2019

Opis projekta

Živalski vrt Ljubljana se vse od marca 1949 razprostira na 20 hektarjih površin Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v sklopu Biološkega središča. Razgibanost in gozdnatost jugozahodnih pobočij mu med evropskimi živalskimi vrtovi, zlasti med mestnimi, daje prav poseben značaj. Je edini klasični živalski vrt v Sloveniji, ki ves čas prikazuje približno 600 živali 120 živalskih vrst.

Najpomembnejše neformalno izobraževalno središče o živalstvu v državi letno obišče več kot 280.000 obiskovalcev, kar ga uvršča med najbolj priljubljene turistične destinacije Ljubljane in Slovenije.

Za delovanje Javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana, v okviru katerega kot javna služba deluje tudi Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, vsako leto prispevamo skoraj 700.000 evrov.

Od leta 2007 smo uspešno udejanjili priložnosti, ki jih ponuja izjemna lega na robu Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, in dosegli številne infrastrukturne dosežke. Vrt je urbanistično urejen s posodobitvijo občinskega prostorskega načrta MOL (ta predvideva razvoj in širitev Živalskega vrta Ljubljana) ter z novim odlokom o krajinskem parku.

Živalski vrt Ljubljana je polnopravni član v Svetovni in Evropski zvezi živalskih vrtov in akvarijev WAZA in EAZA in se lahko pohvali z najvišjim strokovnim standardom poslovanja živalskih vrtov – BALAI.

Projekt vključuje

 • Nova ograda za leve

  izvedeno

  Leto zaključka: 2019

  Vrednost: 720.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Levi so kot »kralji živali« ena najbolj karizmatičnih živalskih vrst. Obiskovalci so jih postavili na prvo mesto želja za novosti v našem živalskem vrtu.

  Nova ograda se razprostira na 1.200 m2 in je urejena skladno s sodobnimi smernicami gojitve levov v živalskih vrtovih. Notranji prostori merijo 170 m2, zunanji pa več kot 1000 m2. Levi imajo radi nadzor nad okolico, zato je v ogradi hribček z razglediščem na sosednjo ogrado z antilopami. Pred opazovališčem za obiskovalce je ogrevana ploščad z nadstreškom, kjer se levi radi zadržujejo. Ograda je sončna z naravno senco dreves, ima tudi bazen. Notranji prostor je ogrevan. V njem bosta leva bivala pozimi, kadar bo zanje zunaj prehladno, obiskovalci pa ju bodo lahko opazovali skozi steklo.

  Novo ogrado smo odprli ob 70. obletnici delovanja Živalskega vrta Ljubljana.

 • Igrišče Žabji skok

  izvedeno

  Leto zaključka: 2018

  Vrednost: 30.000 €

  Donacija. Vrednost je z DDV.

  Igrišče se razprostira ob velikem bajerju na osrednjem območju pod okrepčevalnico. Gre za unikatno igrišče, ki omogoča gibalne izzive in zabavo vsem generacijam. S svojo inovativno opremo omogoča otrokom prav posebno igro, vaje za ravnotežje, plezanje ter skoke, zato so ga poimenovali Žabji skok. To je že tretje igrišče v Živalskem vrtu Ljubljana, ki so ga pomagali zgraditi v NLB Viti.

 • Prenovljen spodnji del Živalskega vrta

  izvedeno

  Leto zaključka: 2018

  Vrednost: 195.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Prenovili smo komunalno infrastrukturo in izpeljali energetsko sanacijo. Živalski vrt je zdaj bogatejši za kanalizacijo, plinovod in del vodovodne napeljave, zagotovili smo tudi električno in optično napeljavo po celotni obhodni poti vrta. Hkrati smo uredili nov odsek oskrbne poti za centralnim bajerjem, zamenjali dotrajani most, na novo ozelenili ter kompletno sanirali bajerje ter otoke za pelikane in lemurje.

 • Ograda za severne jelene

  izvedeno

  Leto zaključka: 2018

  Vrednost: 62.000 €

  Sredstva je sponzoriral Petrol d.d.. Vrednost je z DDV.

  V okviru obnove prenove zgornjega dela vrta smo postavili novo ogrado za severne jelene. Ograda je velika in obsega kar 2.500 m2 površine.

 • Obnova zgornjega dela vrta

  izvedeno

  Leto zaključka: 2017

  Vrednost: 610.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Zaradi žledoloma, ki je februarja leta 2014 prizadel Ljubljano, so se podrle vse ograde in letalnice v zgornjem delu Živalskega vrta skupaj z zunanjo ograjo, na strmih predelih pa je bila uničena kar tretjina dreves. Postavili smo kilometer nove zunanje ograje, uredili nove obhodne poti ter jih naredili manj strme in zato bolj dostopne za starše otrok z vozički ter osebe z oviranostmi. Obnovili smo ograde za volke, rise, kozoroge in lose, brunarico preuredili v hotel za divjinske žuželke in ptice.

 • Nov servisno-skladiščni kompleks

  izvedeno

  Leto zaključka: 2017

  Vrednost: 600.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt zajema izgradnjo novega servisno-skladiščni kompleks, ki je za vsak živalski vrt življenjskega pomena. Usmerjen je v ekološko sanacijo problematičnih področij in v trajnostno naravnano delovanje živalskega vrta. Obsega objekt gnojišča in prvo fazo skladiščnih prostorov.

 • Prenova šimpanznjaka

  izvedeno

  Leto zaključka: 2017

  Vrednost: 147.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Prenova je potekala v dveh fazah; prvi del smo prenovili v letu 2016, zaključili pa v letu 2017.

 • Hlev za zebre

  izvedeno

  Leto zaključka: 2016

  Vrednost: 44.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Obstoječi hlev smo povečali v sodoben in prostornejši hlev za zebre z ločitvenimi prostori.

 • Dograditev žirafnjaka

  izvedeno

  Leto zaključka: 2016

  Vrednost: 56.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Pri žirafnjaku smo dogradili dva nova manjša objekta, in sicer kletno skladišče ter višji stekleni objekt za skelet žirafe. V tem objektu je sedaj na ogled okostje žirafe.

 • Sanitarije pri okrepčevalnici

  izvedeno

  Leto zaključka: 2016

  Vrednost: 114.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Pri okrepčevalnici smo obnovili stare sanitarije. Novi sanitarni prostori so večji. Poleg moških in ženskih sanitarij smo zgradili tudi poseben prostor namenjen negi dojenčkov.

 • Postavitev novih kletk za velike mačke

  izvedeno

  Leto zaključka: 2013

  Vrednost: 726.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Zgradili eno največjih in najbolj »naravnih« bivališč za te živali v evropskih živalskih vrtovih in pridobili vrhunski vzrejni par sibirskih tigrov, ki so kritično ogrožena živalska vrsta.

  Projekt prenove kletk, imenovan »Življenje za tigra!«, sta podprli Mestna občina Ljubljana ter NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana.

 • Ograje, inštalacije

  izvedeno

  Leto zaključka: 2012

  Vrednost: 120.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega ureditev ograje za divje prašiče in boksov za živali v mini ZOO, ureditev električnih inštalacij, hidratnega omrežja in ozemljitev.

 • Izobraževalna kmetija

  izvedeno

  Leto zaključka: 2012

  Vrednost: 71.000 €

  Vrednost je z DDV.

  V izobraževalni kmetiji domuje vseh 11 slovenskih avtohtonih pasem živali (3 pasme konj: lipicanec, posavski konj, slovenski hladnokrvni konj; 4 pasme ovc: belokranjska in istrska pramenka, bovška ovca in jezerska solčavka; cikasto govedo, štajerska kokoš, drežniška koza, krškopoljski prašič in kranjska čebela).

 • Igrišče Afriška vas

  izvedeno

  Leto zaključka: 2011

  Vrednost: 149.000 €

  Projekt je delno financirala NLB vita z donacijo v višini 60.000 EUR.

  Igrišče se nahaja v spodnjem delu vrta v bližini restavracije in bajerja. Obsega trampoline, plezala, tobogane, afriške hišice in klopi. Namenjeno je celotnim družinam, kjer se lahko zabavajo otroci in starši.

 • Vodovodna napeljava

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 19.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega sanacijo vodovodne napeljave.

 • Bivališče morskega leva

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 3.600 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega namestitev krmilnih posod, sanacijo podstavka agregata granilnice in stopnic v čistilni napravi.

 • Igrišče Začarani krog

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 148.000 €

  Projekt je izveden s pomočjo delne donacije NLB Vita. Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega ureditev novega otroškega igrišča in je izveden s pomočjo delne donacije NLB Vita.

  Več o projektu +

  Otroško igrišče je zasnovano že v skladu z novim razvojnim načrtom ZOO Ljubljana in je nadgradnja vse bolj uveljavljenega izobraževalnega programa “Noč čarovnic” in “Začarani gozd”, ki so ga v ZOO Ljubljana razvili v sodelovanju z Oddelkom za biologijo Biotehniške fakultete in za katerega so konec lanskega leta prejeli nagrado Zlati Prometej za odličnost komuniciranja znanosti, ki ga podeljuje SAZU.

  V “Začaranem gozdu” domujejo endemične živalske vrste, ki pa jih najdemo le v slovenskem bajeslovju. Na igrišču bo moč najti odgovor, od kod zmaji, kakšni so, katera so še druga slovenska bajeslovna živalska bitja, ob igralih pa bodo lahko otroci prebirali tudi najbolj znane pravljice, iz katerih ta bitja izvirajo in v katerih še živijo. Osnovna lika sta velikanski zmaj in kačja kraljica. Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen leta 1949. Prve kletke so bile nameščene v središču Ljubljane. Leta 1951 pa se je preselil na današnje območje - jugozahodni del Rožnika, kjer zavzema 19,6 ha površine in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Vsako leto živalski vrt obišče okoli dvesto tisoč obiskovalcev.

 • Nov servisni kompleks

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 1.300 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega namestitev okvirja za praznjenje zabojnika.

 • Ograda za zveri

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 1.675 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega napeljavo talnega gretja.

 • Ograda za žirafe

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 104.500 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega rekonstrukcijo pokritega izpusta.

 • Okrepčevalnica

  izvedeno

  Leto zaključka: 2009

  Vrednost: 50.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega razširitev okrepčevalnice.

 • Kmečka bajta

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 2.050 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega napeljavo elektro instalacij in tesarska dela.

 • Medvednjak

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 8.600 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega namestitev plezal.

 • Nov servisni kompleks

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 31.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega izgradnjo platoja in namestitev kontejnerjev.

 • Ograda za pumo

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 1.300 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega napeljavo talnega gretja.

 • Ograda za volkove

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Projekt obsega prenovo in je izveden s pomočjo donacije.

 • Ograda za žirafe

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 35.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega rekonstrukcijo in je izveden s pomočjo sponzorskih sredstev.

 • Slonjak

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 3.950 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega napeljavo vodovodnih instalacij za slonjak.

 • Šimpanznjak

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 109.000 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega prenovo in je izveden s pomočjo sponzorskih sredstev in delne donacije.

 • Vivarij

  izvedeno

  Leto zaključka: 2008

  Vrednost: 1.150 €

  Vrednost je z DDV.

  Projekt obsega sanacijo odtokov.