Ekvorna in Ivana

Predstavitev romana Dušana Enova in Vanje Osterc

Osrednjo vlogo v romanu imata Ekvorna, ljubljanska boginja enakosti, vzajemne ljubezni in modrosti, ter Ivana Kobilca, najbolj znana slovenska slikarka. Ampak to še ni vse... Zgodba se odvija v različnih časovnih obdobjih: leta 2016, kjer se pripoved osredotoča na najstnika Roka in Tino, med katerima se vname iskrica ljubezni, ter leta 1902, kjer se v središču pripovedi znajdeta genialna slovenska slikarka Ivana Kobilca in njena spremljevalka, skrivnostna lepotica Belinda z nadnaravnimi sposobnostmi.

Vse omenjene literarne osebe so med potekom zgodbe priča napadom zlih črnih magov, ki želijo ustaviti boginjo Ekvorno in vzpostaviti dokončno prevlado nad svetom. Ne glede na to, da osebe živijo v različnih časovnih obdobjih, so med seboj tesno povezane in s pomočjo boginje Ekvorne, njihove voditeljice, skupaj sodelujejo v boju s temnimi silami.

Glavno sporočilo romana je, da je delovanje starodavne ljubljanske boginje Ekvorne, ki je inkarnacija brezpogojne ljubezni in večnega upanja, brezmejno in nesmrtno. Brezpogojna ljubezen, ki se skriva v vsakem izmed nas, se ne podreja nikakršnim zakonitostim, temveč posega v vse pore prostora in časa in si celo v najtemnejših obdobjih življenja prizadeva vzpostaviti večni mir. Naloga vsakega človeka je, da se začne zavedati ljubezni, ki prebiva v njem, in navdahnjen s čarobno silo Ekvorne pripomore k spreminjanju sveta na boljše.

Domišljijski roman Ekvorna in Ivana, ki sta ga napisala Dušan Enova in Vanja Osterc, je oktobra 2019 izšel v dveh knjigah pri založbi Primus.

Pogovor bo vodila Alena Begić.