Francoski testament

V ciklu MGL pripovedi bo roman iz maturitetnega izbora Francoski testament, avtorja Andreï Makina, pripovedovala Ana Duša.

Pripoved je performativna metoda, ki se je v zadnjih letih uveljavila na naših gledaliških odrih tako za pripovedovanje fiktivnih kot tudi dokumentarnih zgodb. Na meji med dokumentom in fikcijo se sprehaja tudi roman Francoski testament. Pripovedovalka Ana Duša v odrski pripovedi ne poskuša zajeti njegove vsebine v celoti, temveč poudari ključne fragmente, skozi katere roman zastavlja vprašanja individualne, družinske in nacionalne identitete, jezika kot enega njenih glavnih gradnikov, ki odpira in hkrati zamejuje posameznikov svet, ter geopolitičnega konteksta, proti kateremu je posameznik brez moči.

Ana Duša je pripovedovalka in pedagoginja v kulturi, posveča se razvijanju pedagoških metod z vključevanjem pripovedovanja ter fizičnega gledališča. Sodelovala je pri projektu Zavoda Bunker Igrišče za gledališče ter z učitelji snovala in izvajala učne ure, v katerih je s pomočjo omenjene metode učila redno snov pri različnih predmetih. Od leta 2010 vodi pripovedovalsko šolo, kot gostujoča predavateljica pa je sodelovala s Filozofsko in Pedagoško fakulteto ter z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo UL. Kot pripovedovalka je nastopila v Sloveniji, Italiji, Franciji in na Hrvaškem.

Premiera za mentorje gimnazij in srednjih šol bo v sredo, 6. februarja 2019, ob 17. uri na Mali sceni MGL

Na voljo je še nekaj vstopnic za februarske termine. Cena vstopnice je 6 €.
Več informacij pri blagajni MGL.