Zoran Janković, 2006

Zoran Janković

Zoran Janković se je rodil 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je preživel otroštvo. Nato se je skupaj z družino preselil v Ljubljano, kjer je najprej obiskoval Osnovno šolo Valentina Vodnika in Osnovno šolo Ketteja in Murna, izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zoran Janković je poklicno pot začel že pred koncem študija leta 1978 na Pošti Slovenije v sektorju investicij. V letih med 1979 in 1984 je kot predstavnik in komercialist zastopal podjetje Grič Zagreb, leta 1984 pa bil imenovan za v.d. direktorja podjetja Mercator Investa, kjer je služboval do leta 1988. Od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD-a Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997. Jeseni istega leta je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, d.d., katero je uspešno vodil do novembra 2005, ko so ga predstavniki največjih lastnikov ne krivdno razrešili.

Skoraj natanko leto dni po tem, 22. oktobra 2006, je bil z veliko večino glasov Ljubljančank in Ljubljančanov (z 62,99 odstotki) v prvem krogu izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Lista Zorana Jankovića pa je pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu občine Ljubljana, kjer je v prvem mandatu imela od skupaj 45 mest kar 23 mest.

Poleg takojšnjega dela na posameznih projektih je župan Zoran Janković skupaj z nekaterimi sodelavci iz Mercatorja oblikoval tudi vodstveno ekipo Mestne občine Ljubljana in motivacijsko preoblikoval mestno upravo ter jo projektno usmeril.

Ljubljančani ga lahko sedem dni v tednu razen v pisarni na Mestnem trgu srečajo povsod, na tržnici, na športnih igriščih, v vrtcih in na gradbiščih. Še vedno njegovo osebno komunikacijo zaznamuje širok nasmeh in spontano zaznavanje problema, zna prisluhniti vsaki izrečeni prošnji, predvsem pa marsikateri problem učinkovito, vedno v dobrobit večine in nikoli na škodo manjšine, tudi rešiti.

Z zagotovitvijo pogojev za izgradnjo Islamsko versko-kulturnega centra in pričetkom gradnje kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana potrjuje svojo strpnost in multikulturno osveščenost. Pod vodstvom sedanjega župana dobiva mesto nov zagon, predvsem se mu je kot evropski prestolnici s sprejetjem vizije prostorskega razvoja do leta 2025 vrnil optimizem v prihodnost modernega, a vseeno posamezniku prijaznega, urejenega ter varnega mesta.

V močni konkurenci svetovnih prestolnic (Dunaj, Lizbona, St. Peterburg, Riga, Guadalajara, Wellington) je komisija Unesca Ljubljani, ki je s svojim programom najbolj prepričala, podelila naziv Svetovna prestolnica knjige 2010. Po Forbesu je Ljubljana peto najbolj idilično mesto v Evropi, po anketi Reader's Digesta pa najbolj pošteno mesto na svetu. Po podatkih raziskav je tudi najvarnejše mesto v JV Evropi.

Za svoje uspešno delovanje v gospodarstvu je Zoran Janković prejel kar 13 najvišjih priznanj in nagrad:

  • leta  2001nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke;
  • leta 2002 naziv "Manager leta 2002", ki ga podeljuje Združenje Manager;
  • leta 2003 naziv "Naj direktor 2003", ki ga podeljuje revija Kapital;
  • prav tako leta 2003 naziv "Najuglednejši manager" revije Manager in nagrado Primus za odličnost v komuniciranju Slovenskega društva za odnose z javnostmi, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenje Manager;
  • leta 2004 naziv "Direktor 2004" revije Kapital in naziv "Najuglednejši direktor" revije Manager in Kline & Partner;
  • leta 2005 naziv "Direktor 2005" revije Kapital in "Najuglednejši direktor" raziskave Kline&Partner;
  • leta 2006 naziv "Naj direktor 2006" revije Kapital in "Naj direktor" po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika;
  • leta 2006 naziv »Delova osebnost leta na področju politike«;
  • leta 2009 priznanje »Naj manager«, ki ga podeljuje Direkcija za izbor naj managerja Bosne in Hercegovine,  JV in Srednje Evrope (v Sarajevu);

Francoski časnik Libération je konec maja 2008, pred uradnim pričetkom francoskega predsedovanja Svetu EU, predstavil seznam 36 posameznikov iz 27 držav članic EU, ki ustvarjajo jutrišnjo Evropo. Med njimi najdemo politike, poslovneže, gledališke in filmske režiserje, modne ustvarjalce, pravnike, komisarje evropske komisije in ministre, učitelje, duhovnike, časnikarje, diplomate ter samo enega župana – Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana. Kot je napisano v obrazložitvi pariškega časnika, je Zoran Janković uspešen poslovnež, ki je bil leta 2006 v prvem krogu izvoljen za župana Ljubljane in pooseblja slovensko zgodbo o uspehu.

Konec maja 2011 je ljubljanski župan Zoran Janković prejel plaketo častnega meščana mesta Chengdu za zasluge ob krepitvi tradicionalno dobrih odnosov med pobratenima mestoma Ljubljano in kitajskim Chengdujem.

Fundacija City Mayors, ki promovira dobro vodenje mest po vsem svetu, ga je decembra 2011 imenovala za župana meseca, leta 2012 pa ga je uvrstila med 25 najboljših županov sveta.

Leta 2015 je v Sarajevu prejel priznanje za najboljšega župana desetletja v regiji jugovzhodne in srednje Evrope, ki ga podeljuje Evropsko združenje menedžerjev, leto kasneje pa mu je Fundacija »Braća Karić« podelila še nagrado Fundacije na področju gospodarstva in razvoja mesta. V nedeljo, 10. oktobra 2010, je bil Zoran Janković drugič v prvem krogu z veliko večino glasov (z 64,79 odstotki) izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Njegova lista je ponovno pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu MOL in ima od 45 kar 25 svetniških mest.

Zoran Janković je s svojo stranko (Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija) sodeloval na predčasnih volitvah v Državni zbor, ki so bile 4. decembra 2011. Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija je zbrala 28,51% glasov in je bila relativna zmagovalka volitev, Zoran Janković pa je zasedel poslansko mesto v Državnem zboru Republike Slovenije. V nedeljo, 25. marca 2012, je bil v prvem krogu z veliko večino glasov (z 60,99 odstotki) že tretjič izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Na županskih volitvah, ki so potekale 5. oktobra 2014, so volilci Zoranu Jankoviću zaupali še en mandat na mestu župana Mestne občine Ljubljana. Tudi tokrat je bil izvoljen že v prvem krogu volitev, prejel je 57,5 % glasov.

Poleg zelo uspešne poslovne poti je bil Zoran Janković do izteka mandata, oktobra 2011, tudi predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete, Univerza v Ljubljani.

Vse svoje življenje je Zoran Janković tudi velik ljubitelj športa. Osem let je bil predsednik Rokometne zveze Slovenije in pod njegovim vodstvom je bilo organizirano Evropsko prvenstvo 2004 za moške, kjer je slovenska reprezentanca osvojila srebrno medaljo. Rokometna zveza Slovenije mu je leta 2005 kot prvemu in edinemu podelila naziv častnega predsednika Rokometne zveze Slovenije. Po njegovih besedah ostaja rokomet ena njegovih največjih ljubezni. Zasebno je župan soprog Mije Janković, oče dveh odraslih sinov, Damijana in Jureta, ter ponosni dedek dveh vnukinj in vnuka.