četrtek, 11. 4. 2019

1. impro dan

V okviru otroškega festivala gledaliških sanj bo v petek, 12. aprila 2019, potekal 1. Impro dan, na katerem se bo predstavilo 20 improvizacijskih skupin.

Improvizacija je od vseh začetkov temelj gledališke vzgoje Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih, zadnji dve desetletji pa ji dodajamo impro vaje in discipline z vnaprej zastavljenimi oblikami in pravili, znotraj katerih raziskujemo različne gledališke elemente, dramske like, situacije in odnose.

Impro dan predstavlja vrhunec mednarodnega projekta Mlado gledališče/Young Theatre, katerega nosilec je Pionirski dom - Center za kulturo mladih. Impro dan bo v Festivalni dvorani postregel z nastopi 20 improvizacijskih skupin mladih, katerih mentorji so bili del izobraževalnega procesa, ki je potekal v sklopu projekta Young Theatre. Tako bomo lahko spremljali hipne improvizacijske formate kar 186 nastopajočih mladih improvizatorjev, s svojimi predlogi usmerjali potek prizorov, predvsem pa v sproščenem, zabavnem in ustvarjalnem vzdušju preživeli doživetij, domislic in poguma poln dan.

Improvizacija predstavlja pomemben del procesa gledališkega ustvarjanja vsake gledališke skupine, saj skoznjo odkrivamo plasti najrazličnejših dramskih junakov, se spopadamo z raznoraznimi odrskimi situacijami, se srečujemo s številnimi raznolikimi odnosi igranih junakov ter odkrivamo pisani svet vseh čustvenih odtenkov.

Kot ob napovedi prvega Impro dneva izpostavlja vodja projekta Mlado gledališče/Young Theatre Bjanka Kršmanc je nezanemarljiv pogum mentorjev, pedagogov, gledaliških profesionalcev in mladih ustvarjalcev, da so se skupaj s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih podali na pot improvizacije. »S tem ste storili skok v neznano in nam omogočili, da skupaj iščemo in odkrivamo še ne ustvarjeno. Improvizacija je vedno enkratna kreacija, torej neponovljiva odrska uprizoritev. Zgodbo in odnose rišemo tekom improvizacije sodelujoči igralci skupaj, podpiramo in nadgrajujemo ideje drug drugega ter se hkrati prepustimo in pustimo, da nas kdaj popeljejo v smer, v katero nikakor nismo želeli iti. Zato je potreben pogum in tega nam ne manjka«.

V skupini Improvigralci se nam bodo predstavili izkušeni dramski igralci Klemen Janežič, Voranc Boh, Vanja Korenč in Toni Cahunek, 1. Impro dan, pa bosta vodili dramaturginja Staša Prah in gledališka pedagoginja Urša Strehar Benčina, ki sta tudi impro trenerki v okviru Young theatre projekta.