nedelja, 18. 11. 2007

1. Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

V letošnjem letu je Svetovna zdravstvena organizacija imenovala tretjo nedeljo v novembru, 18. november 2007, za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

V Sloveniji je od 1. januarja do 4. novembra letos umrlo 255 ljudi, 39 ljudi več kot lani v enakem času!

 

8. novembra 2007 je začela delovati prva civilna organizacija, Zavod Varna pot, katere namen je vzpostavitev varnega cestnoprometnega sistema in pomoč žrtvam prometnih nesreč.

Idejo o ustanovitvi in množično podporo je Robert Štaba, ki je dolga leta spremljal prometno problematiko v Direkciji RS za ceste - Svetu za preventivo in varnost v cestnem prometu, dobil po prometni nesreči svoje hčerke Neje Štaba, 23. aprila letos, ki je prav na predvečer 1. svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč – 17. novembra letos, praznovala svoj 13. rojstni dan.

Strokovnjaki ocenjujejo, da na svetovnih cestah letno umre približno 1.26 milijona udeležencev, dnevno to pomeni smrt 3500 ljudi. Ob tem pa se, po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), v prometnih nesrečah letno poškoduje še okoli petdeset milijonov ljudi, pet milijonov jih za vedno ostane invalidnih.

Na slovenskih cestah je v zadnjih šestnajstih letih umrlo 5779 ljudi, 181.041 se jih je telesno poškodovalo, kar predstavlja nekaj več kot 9% slovenskega prebivalstva. Število umrlih na cestah v Sloveniji narašča, medtem ko v večini drugih držav EU upada. Tako, da je Slovenija po kazalcih prometne varnosti in urejenosti ene najbolj nevarnih držav EU.

V letošnjem letu je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi Resolucije ZN 60/5 imenovala tretjo nedeljo v novembru, 18. november 2007, za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Vrsta nevladnih organizacij, ki združujejo udeležene v prometni nesrečah, je po vseh celinah 17. in 18. novembra, v sodelovanju z različnimi organizacijami, pripravila aktivnosti pod skupnim sloganom »Spomni se in premisli«. V Sloveniji so prireditve potekale pod sloganom »Ohranimo slovensko družino«. Prvič so dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležili leta 1993 v Veliki Britaniji.

Na 1. svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je imel župan, Zoran Janković pozdravni nagovor na prireditvi "Ohranimo slovensko družino" in skupaj z ostalimi udeleženci prireditve prižgal svečko na Tromostovju. Prvo svečko je prižgala Neja Štaba.

 

Odsek za odnose z javnostmi MOL