četrtek, 1. 4. 2010

100 let Društva za raziskovanje jam Ljubljana

Društvo za raziskovanje jam Ljubljana letos spomladi praznuje 100. letnico svojega delovanja.

V Sloveniji je blizu deset tisoč kraških jam in več kot dva tisoč jih je raziskalo in dokumentiralo prav Društvo za raziskovanje jam Ljubljana  (DZRJL), ki je bilo ustanovljeno maja 1910.

In 100. letnica ni majhen jubilej, še posebej ne za prostovoljno jamarsko društvo, v katerem jamarji in jamarke že sto let raziskujejo in varujejo jame ter izobražujejo nove rodove jamarjev za varno raziskovanje. Vseh teh letih se je zvrstilo na stotine jamarjev raziskovalcev, ki jih je vzpodbujala neznana globina, kamor še ni stopila človeška noga, pa raziskovalcev geologov, biologov, naravovarstvenikov in krasoslovcev.

To je dediščina, na katero so in smo lahko vi ponosni, in jo bodo v Društvu za raziskovanje jam Ljubljana ohranjali še naprej.

Ob okrogli obletnici se bo v aprilu zvrstilo nekaj prireditev, med drugim tudi otvoritev razstave na Ljubljanskem gradu in fotografska razstava na Jakopičevem sprehajališču.

6. april 2010 ob 17.30 - Proslava in otvoritev razstave na Ljubljanskem gradu

Slavnost bo potekala v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu. Zbiranje se začne ob 17.30. program pa točno ob 18.00. Prvi del proslave se bo zaključil s podelitvijo priznanj članom društva. Nadaljevali bomo v izjemnem skorajda jamskem okolju galerije S na Ljubljanskem gradu. Tja vas namreč skupaj s Festivalom Ljubljana vabimo na otvoritev razstave »Jame so zame«, ki so jo pripravili lani društva. Razstava bo prikazala stopnje jamarske ekskurzije, seveda pa se ne bo izognila največjim uspehom, zanimivim rekvizitom pa tudi utrinkom iz društvenega socialnega življenja. Razstava bo na ogled dva meseca.

20. april 2010 ob 18.00 – otvoritev razstave na Jakopičevem sprehajališču.

Na razstavo DZRJL vabi skupaj z janim zavodom MOL Turizem Ljubljana. Krajša otvoritvena slovesnost se bo začela na spodnjem delu sprehajališča - bližje mestu. Po kratkem nagovoru bo sledil voden ogled razstave. To je pripravil Marko Simić, ki bo, s fotografijami iz praktično 100. letne fototeke, predstavil tako zgodovino društva, kot kras in pestre kraške pojave kot geološke in žive naravne vrednote. Razstava bo na ogled dva meseca.