ponedeljek, 26. 8. 2013

100. rojstni dan Borisa Pahorja

Pisatelj Boris Pahor se je ob svojem 100. rojstnem dnevu vpisal v Zlato knjigo mesta Ljubljana.

Župan Zoran Janković in Boris Pahor sta se ob častitljivi obletnici pisatelja srečala pri spomeniku Edvarda Kocbeka v Tivoliju. Visoki gost se je ob tej priložnosti vpisal tudi v Zlato knjigo Ljubljane.

Boris Pahor je nedvomno najpomembnejši slovenski pisatelj, imenovan tudi glasnik slovenske književnosti. Je najbolj prevajan slovenski avtor, na prvem mestu med prevodi je Nekropola, roman o pisateljem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof.
Pahor je deklarirani antifašist in pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji ter trpljenju v nemških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Hkrati je tudi vztrajni zagovornik nacionalnosti kot primarne socialne identitete.
Pisatelja je močno zaznamovala taboriščna izkušnja, ki jo je popisal v romanu Nekropola. Dramatizacija omenjenega romana, ki jo je režiral Boris Kobal, je premierno uprizoritev doživela junija 2010 v Ljubljani, decembra istega leta pa je bila uprizorjena še v Trstu, v gledališču Verdi.

Osrednja slovesnost ob 100. rojstnem dnevu Borisa Pahorja je sicer potekala v ponedeljek, 26. avgusta 2013, zvečer v SNG Opera Balet Ljubljana.