četrtek, 3. 1. 2019

12. festival Hokus pokus v Pionirskem domu

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih bo od 7. do 11. januarja 2019 potekal 12. festival znanosti Hokus pokus.

Festival znanosti Hokus Pokus skozi aktivne delavnice različnih ustanov spodbuja zanimanje za znanost in širi zavest o soodvisnosti narave, tehnologije in človeka. Letošnji festival v ospredje postavlja odnos človeško telo – stroj ter se sooča z vprašanji razumevanja človeškega telesa kot stroja, vpliva moderne tehnologije na naše telo in uporabe tehnoloških znanj.

Program festivala bodo v dopoldanskem času z aktivnimi delavnicami sooblikovali strokovnjaki, ki predstavijo svoje inovacije na temeljih znanosti in novih tehnologij, zavodi s področja znanosti, interdisciplinarni umetniki, društva in podjetja, ki raziskujejo teme festivala. Z nami bodo Rampa LAB, Špela Petrič, Nina Koželj, Sandi Skok, TehnoVed in drugi, ki bodo otrokom tematiko približali skozi različne dejavnosti, kot so izdelava vremenske postaje, vlagomera, holograma in robota.

Odprtje festivala bo v ponedeljek,7. januarja 2019, ob 19. uri v Mali dvorani Pionirskega doma, v okviru katerega bomo predstavili razstavo umetnika in filozofa Luke Savića Alreadymade. Ta se nanaša na delo Marcela Duchampa z naslovom Kolo. Projekt reinterpretacije ne-funkcionalnosti kolesa bo na ogled brezplačno vsak delavnik do 17. januarja med 12. in 19. uro.

foto ana zibelnik
Foto: Ana Zibelnik

Zaključek festivala bo v petek, 11. januarja 2019, ob 18. uri v Festivalni dvorani s plesno predstavo Ejlijen ekspres / Alien Express avtorjev in plesalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška, ki raziskuje odnos med plesalcema ter vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Predstava uprizarja njun lastni plesni izraz, ki ga razvijata na podlagi plesnih principov, s katerimi sta se srečala.

Celoten program festivala je objavljen tukaj.