sobota, 18. 4. 2015

13 novih podjetnikov, 13 zaposlitev

V petek, 17. aprila 2015, je potekala podelitev diplom peti skupini mladih podjetnikov, ki so se izobraževali v okviru programa Podjetno v svet podjetništva. Program poteka pod okriljem Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Rezultati program Podjetno v svet podjetništva so izjemno uspešni, saj se je kar 55% udeležencev prvih štirih skupin po končanem programu samozaposlilo ali odprlo svoje podjetje (11) oziroma zaposlilo (11). Med udeleženci zadnje skupine bosta dva odprla svoj s.p. takoj po izteku usposabljanja, dve udeleženki pa sta si našli zaposlitev. Do konca leta 2015 se nameravajo samozaposliti še štirje kandidati zadnje skupine. Udeleženci, ki so sodelovali v programu Podjetno v svet podjetništva 2014 in najpozneje v 6 mesecih po zaključku usposabljanja postanejo samostojni podjetniki, ustanovijo gospodarsko družbo, zadrugo ali zavod in se v njem zaposlijo, lahko kandidirajo za denarno nagrado v višini 3500 evrov.

Tokratne podjetniške ideje so v večini usmerjene na storitvena področja aktivnega in zabavnega preživljanja prostega časa, pa tudi inovativnih pristopov učenja in komunikacijskih veščin. Slovenski trg bodo mladi podjetniki obogatili s podjetjem, ki bo za gradnjo uporabljalo slovensko slamo (Larisa Brojan), H-tick didaktičnim teniškim setom, ki omogoča učinkovito učenje tenisa (Hana Debevec), novimi namiznimi igrami ter igralnimi pripomočki, ki jih bo Milan Grašič razvijal pod blagovno znamko Pillar labs, Jošt Kandus pa bo v svoji delavnici 'Odprta garaža' nudil raznovrstna popravila. Tudi v tokratni skupini je kar nekaj vsebin namenjenih najmlajšim in družinam: 'D škatla' - pripomoček za aktivno preživljanje prostega časa (Mateja Dobovšek), Narisanci - unikatna presenečenja z risanimi liki po vaši podobi (Alenka Kramer) ter čaranje na zabavah in dogodkih (Marko Drljepan – Mare Čare). Poleg teh pa še Lingvell lingvistični wellness (dr. Ana Makuc), upravljanje digitalnih komunikacij (mag. Tanja Peršin) ter Vsemirje – bio design studio za razvoj in oblikovanje (Marko Potočnik).

Larisa Brojan, ki namerava s samostojno podjetniško potjo na področju gradnje z balami slame pričeti v začetku leta 2016 si bo usposabljanje PVSP zapomnila predvsem po pridobitvi znanj s področja podjetništva, ki jih je nujno potrebovala ter ekipi simpatičnih sodelavcev in njihovih podjetniških idejah.

Hana Debevec je v fazi zbiranja ključnih informacij in ponudb, ki jih potrebuje za nemoteno dobavo svojega produkta HannaH Tennis Independent Color Kit. Takoj za tem bo na vrsti pospešena promocija in prodaja, razmišlja pa tudi o samozaposlitvi.

Peršin Tanja bo odprla svoj s.p. za upravljanje digitalnih komunikacij takoj po zaključku usposabljanja oziroma najkasneje v sredini maja. V programu je pridobila ustrezna znanja, kjer je prej obstajala velika praznina, predvsem na področju poznavanja davčne zakonodaje ter formalne ureditve podjetij. “Največja pridobitev pa je zaupanje v svojo storitev, pridobljena samozavest in trening komunikacije, ki sem jih pridobila tekom štiri mesečnega usposabljanja ter na PVSP konferenci. Vesela sem, da sem spoznala še devet ljudi, ki bodo svojo prihodnost pogumno vzeli v svoje roke. Z njimi smo spletli dobra prijateljstva ter temelje za nadaljnje sodelovanje. To, da si štiri mesece v istem prostoru z ljudmi, ki so na podobni stopnji razvoja svojih podjetij je neprecenljivo” je še povedala ob prejemu diplome.

Mateja Dobovšek se trenutno že uvaja na novem delovnem mestu, kjer je na eni izmed ljubljanskih fakultet dobila delo za določen čas enega leta. Z realizacijo podjetniške ideje Dškatla bo kljub zaposlitvi nadaljevala. Poslovno idejo oziroma zdaj že produkcijo izdelka želi v enem letu pripeljati do te mere, da se bo po prenehanju trenutne enoletne zaposlitve lahko preživljala samo z družinsko naročniško škatlo – Dškatlo.

Podelitve diplom se je udeležil tudi župan Zoran Janković, ki je udeležencem zaželel veliko uspehov pri delu ter da bi v kratkem imeli čim več sodelavcev. Ob tem je poudaril, da ga veseli veliko število mladih, ki v Ljubljani sodelujejo v tem projektu, in dejal, da mnoge predstavljene ideje sledijo smernicam naziva Zelena prestolnica Evrope 2016. Izpostavil je tudi, da so za uspeh ključni pogum, jasno zastavljeni cilji, močna želja po uspehu, vztrajnost in trdo delo. To dokazuje tudi prestižna nagrada Turizem za jutri, ki jo je Ljubljana pred dnevi v Madridu prejela v kategoriji turističnih destinacij.

Kakšna je prihodnost projekta Podjetno v svet podjetništva v tem trenutku še ni znano

Direktorica RRA LUR mag. Lilijana je poudarila, da so želje in interesi za nadaljevanje projekta zelo veliki. Ob tem je izpostavila, da si vseh dvanajst regionalnih razvojnih agencij aktivno prizadeva za spodbujanje podjetništva in podjetniške kulture ter okolja, ki omogoča kakovosten razvoj in nove karierne priložnosti. Za to je nujno potrebna kontinuirana podpora izvajanju projektov kot je PVSP: »Upamo, da bomo z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v kratkem prejeli jasen odgovor glede možnosti nadaljevanja projekta v okviru nove finančne perspektive 2014-2020. Glede na uspešne rezultate, kot so preseganje zastavljenih ciljev ter uvrstitev nacionalnega projekta PVSP na prvo mesto med 81 projekti, ki so bili prijavljeni na natečaj za najboljši slovenski projekt, sofinanciran z evropskimi sredstvi 'Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?' si želimo in pričakujemo, da bo država poskrbela za nadaljevanje te uspešne podjetniške zgodbe«.