četrtek, 3. 6. 2010

13. slovenska turistična borza

Danes, 3. junija, se je z večernim dogodkom v parku Tivoli otvorila 13. slovenska turistična borza, največji poslovni dogodek slovenskega turističnega gospodarstva.

13. slovenska turistična borza, ki se letošnje leto odvija v Ljubljani, se bo zaključila v soboto, 5. junija 2010.

Slovenian Incoming Workshop (SIW) oz. Slovenska turistična borza je dogodek, ki je za Ljubljano velikega pomena, saj lahko v veliki meri pomaga pri dvigu prepoznavnosti Ljubljane kot potencialnega turističnega cilja. Udeležuje se ga 194 tujih profesionalcev v turizmu in 224 udeležencev, ki oblikujejo slovenski turizem.

»SIW je tudi priložnost, ko v relativno kratkem času lahko naredimo veliko na področju promocije, saj se zavedamo, da so mednarodni trendi na področju mestnega turizma še vedno naša priložnost. Ključ za ponovno rast je prilagoditev turistične ponudbe »post – kriznemu« trgu, kjer se išče izvirnost, originalnost in večja dodana vrednost«, je povedala direktorica zavoda Turizem Ljubljana, Barbara Vajda.

Poslovni razgovori v okviru SIW se danes, 4. junija, odvijajo na Gospodarskem razstavišču. Jutri, v soboto 5. junija, pa se zaključi z oglednimi študijskimi turami po Sloveniji. Del udeležencev si bo podrobneje ogledal turistično ponudbo Ljubljane in njenega zaledja: na sprehodu med ljubljanskimi stavbami s številnimi zgodbami iz preteklosti bodo srečali Mojstra Janeza in si ogledali Semeniško knjižnico in tako spoznali, zakaj Ljubljana nosi naziv Svetovne prestolnice knjige. Zapeljali se bodo po Ljubljanici do Botaničnega vrta na pehtranovo potico in bezgov napitek. Ogledali si bodo Ljubljansko barje s svojevrstno floro in favno in z najstarejšimi arheološkimi najdbami ter Plečnikovo cerkev v Črni vasi. Na pikniku na turistični kmetiji Kuren nad Vrhniko bodo za konec okusili slovenske domače dobrote.

Turistična dejavnost sodi med najbolj občutljive, vplivi ekonomske krize so se v Ljubljani pričeli odražati že v avgustu 2008. Lansko leto je bilo za ljubljanski turizem »leto suhih krav«, saj za razliko od ostalih slovenskih turističnih destinacij Ljubljana ni mogla računati na domačega gosta. V strukturi gostov v letu 2009 je bilo le 5,7 odstotkov prihodov domačih obiskovalcev, kar kaže na veliko odvisnost Ljubljane od mednarodnih prihodov. V Ljubljani smo lani zabeležili 360.635 prihodov in 681.458 nočitev, kar je za 8 odstotkov manj, kot v letu 2008. Ljubljana se še srečuje s problemom premajhne prepoznavnosti, ključna ovira za hitrejši turistični razvoj pa je dejstvo, da je med slabše povezanimi mesti v Evropi z neposrednimi letalskimi povezavami.

Znani so tudi rezultati ljubljanske turistične statistike za pet mesecev letošnjega leta: optimizem se počasi vrača. Samo v maju smo zabeležili skoraj 14 odstotkov več nočitev, kot maja 2009. Kumulativni statistični podatki za pet mesecev letošnjega leta kažejo 4 odstotno rast glede na leto 2009.

Turizem Ljubljana