petek, 28. 3. 2014

140. obletnica rojstva generala Maistra

V Mestni hiši je ob 140. obletnici rojstva generala Maistra na ogled razstava o generalu Rudolfu Maistru in borcih za severno mejo. Mestna občina Ljubljana je obletnico počastila tudi s polaganjem vencev pred spomenikoma generalu Maistru na Trgu OF in pred zgradbo MORS.

Razstava »General Maister in njegovi borci za severno mejo«

Razstava je posvečena spominu na prvega generala Slovenske vojske Rudolfa Maistra, velikega stratega, pesnika in izjemne zgodovinske osebnosti. Z njo želijo organizatorji - Društvo general Maister Ljubljana, Mestna občine Ljubljana in Ministrstvo za obrambo RS izraziti hvaležnost za njegovo junaštvo in junaštvo borcev za severno mejo, ki so nam ohranili velik del slovenskega ozemlja ob severni meji.
Razstava je v Steklenem atriju Mestne hiše na ogled do 7. aprila 2014.

Polaganje vencev k spomenikoma generala Maistra

Podžupan Aleš Čerin je z delegacijo Mestne občine Ljubljana ob obletnici rojstva položil vence k spomenikoma generala Maistra v Ljubljani: najprej je položil venec k spomeniku na trgu OF, nato pa še k spomeniku pred zgradbo Ministrstva za obrambo RS.

Spomenik generala Rudolfa Maistra v parku na Trgu OF je delo akademskega kiparja Jakova Brdarja in ga je MOL postavila leta 1999. Spomenik generala pred stavbo MORS pa so odkrili leta 2000 in je delo akademskega kiparja Boštjana Putriha.

General Rudolf Maister

General Rudolf Maister – Vojanov se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Svoja najpomembnejša dejanja je opravil v prelomnih časih razpada Avstro - Ogrskega cesarstva. V letih 1918 - 1919 je namreč s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.
Ob koncu prve svetovne vojne je tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t.i. zeleno gardo mariborskih Nemcev.
Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, je umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.