ponedeljek, 23. 12. 2013

15 let štipendiranja nadarjenih dijakov in študentov

Štipendisti Mestne občine Ljubljana so 23. decembra 2013 s tradicionalnim novoletnim koncertom obeležili 15. obletnico štipendiranja Mestne občine Ljubljana in 10. obletnico delovanja Kluba štipendistov Ljubljana.

Pobuda o štipendiranju nadarjenih in nadpovprečno uspešnih dijakov in študentov takratne načelnice Oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Francke Trobec in strokovne sodelavke Nade Breznik ob podpori županje Viktorije Potočnik je vzklila pred petnajstimi leti in se razvila v projekt, ki je presegel zgolj materialno pomoč štipendistom.

Leta 1999 je bil sprejet Pravilnik o štipendiranju in izveden prvi javni razpis, na katerem je bilo podeljenih 35 štipendij MOL. V letu 2009 smo sredstva povečali skladno s sprejeto Strategijo razvoja vzgoje in izobraževanja, tako je bilo leta 2010 podeljenih 34 štipendij več kot leta 2006. Do danes pa je bilo podeljenih že 687 štipendij MOL.

Mestna občina Ljubljana je za štipendiranje nadarjenih v letu 2013 namenila skoraj 600.000 evrov, od tega za nove štipendije 229.416 evrov.

Sinergija mladosti, poguma, odličnosti, idej, ustvarjalnosti in inovativnosti, podprta z mentorsko in strokovno pomočjo mesta Ljubljana, je v teh letih nanizala vrsto dogodkov in množico strokovnjakov, umetnikov, znanstvenikov, raziskovalcev, mislecev in bodočih vodilnih kadrov. Štipendisti MOL so vpisani v praktično vse izobraževalne programe in smeri. Za pridobitev in ohranitev štipendije morajo imeti visoka povprečja ocen oziroma dosegati druge izjemne rezultate. Po končanem študiju so njihovi dosežki podlaga za uspešen karierni razvoj. Danes so med njimi: umetniški vodja operne hiše v Mariboru; soustanovitelj in direktor podjetja, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in tujimi priznanji za inovativne dosežke na področju informacijskih tehnologij; profesor na univerzi v Novi Gorici; vrhunski glasbeniki in člani simfoničnih orkestrov RTV Slovenije, Opere in baleta, Slovenske filharmonije, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega gledališča v Trstu in drugih umetniških hiš in ansamblov v Sloveniji in v tujini. Njihova avtorska dela prejemajo nagrade za mlade umetnike področju literature, vizualnih umetnosti in glasbe. Mladi doktorji znanosti se še naprej izpopolnjujejo v podoktorskih programih: doktor biofizike z univerze Princeton, doktorica geoinformatike z univerze v Stockholmu, doktorica lingvistike z univerze v Kaliforniji in doktorji znanosti z ljubljanske univerze. Med zelo uspešnimi študenti je nemalo takšnih, ki svoje odlične študijske uspehe združujejo z vrhunskimi rezultati na področju umetnosti, športa ali raziskovanja.

Klub štipendistov Ljubljana

Štipendisti MOL, združeni v Klub štipendistov Ljubljana, so organizatorji številnih predstavitev, prireditev in razstav, uspešno sodelujejo tudi na protokolarnih dogodkih in sprejemih Mestne občine Ljubljana. Med najodmevnejšimi prireditvami so tradicionalni novoletni koncert na Ljubljanskem gradu, spomladanska prireditev v Festivalni dvorani, posvečena svetovnemu dnevu plesa, organizacija in izvedba okroglih miz in predavanj o aktualnih temah.

Naložba v znanje ter uspešne in talentirane mlade je naložba v boljšo prihodnost, tako štipendistov kot mesta, ki z udejstvovanjem mladih talentov postaja in ostaja mesto znanja in vrhunske umetnosti.