sreda, 5. 9. 2012

16. Slovenska kiparska razstava

V Mestni hiši je do 27. oktobra 2012 na ogled tradicionalna 16. Slovenska kiparska razstava.

Izmed petdesetih prispelih prijav je selektorica razstave dr. Petja Grafenauer izbrala štiriindvajset avtorjev. V okvire razpisa sodijo dela, ki na kakršenkoli način tematizirajo in vključujejo kip, kiparstvo, kiparja, slovensko kiparstvo, kiparstvo v Sloveniji, razstavo, kiparsko razstavo ali Slovensko kiparsko razstavo.

Odprti koncept je sprejel dela s kritično pozicijo avtorjev do položaja v katerem se je znašla njihova praksa in zavedanje/kritiko nezavidljive družbene situacije v kateri se je znašel mali človek. Na razstavi pa so prikazana tudi tista dela, s katerimi kiparji razvijajo ali vztrajajo pri osebnih avtorskih pozicijah. Razstavljena dela pričajo o živahni in raznoliki kiparski praksi, o njenem kontekstu, o vztrajnosti srednje in spodbudni aktivnosti mlajše generacije.

Ob odprtju razstave je Meta Kastelic prejela letošnjo županovo nagrado za kiparstvo. Strokovna žirija je ob tem podelila tudi posebni priznanji, ki sta ju prejela Erik Mavrič in skupina KOLEKIVA.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Petja Grafenauer, Lena Jevnik, Janez Koželj, Blaž Peršin in Zora Stančič je v utemeljitvi o dobitnici Županove nagrade zapisala, da so v delu Kasteličeve "Pahnjeni v ..." prepoznali kvaliteten preplet formalnih in konceptualnih težišč. Delo se po prepričanju žirije "na pretanjen način odziva na sedanjost in med razstavljenimi projekti najbolje odgovori na razpisne pogoje 16. slovenske kiparske razstave".

Delo skupine KOLEKTIVA, ki jo sestavljajo Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič, je po prepričanju žirije formalno zanimivo, saj kreativno izrablja prostor in priča o težavah, ki v sodobnosti nastajajo v komunikacijskih kanalih. Dela Erika Mavriča pa so po prepričanju žirije zelo aktualna in se smiselno naslanjajo na ekološko tematiko, ki jo z estetizacijo približajo gledalcu.

Obiskovalcem bo v času trajanja razstave omogočeno igranje taroka, saj jo bo spremljal inovativen razstavni katalog v obliki igralnih kart, prvi te vrste na svetu, ki ga je oblikoval Vasja Cenčič.

Ob razstavi bodo potekali naslednji spremljevalni dogodki:

  • četrtek, 20. septembra 2012 ob 18. uri , Mestna hiša: Vodstvo po razstavi (dr. Petja Grafenauer, kuratorica in kritičarka);
  • četrtek, 27. septembra 2012 ob 18. uri, Mestna hiša: Okrogla miza Kiparstvo v kontekstu (vodi Ida Hiršenfelder, likovna kritičarka);
  • četrtek, 4. oktobra 2012, Zatvoritveni performans Zakol (svinje) (3kolektiv: Maša Gala, Eva Kastelic, Katja Felle);
  • sobota, 13. oktobra 2012 ob 10. uri, Zavod za kiparstvo: Kiparska delavnica za najmlajše (Polona Štebe, umetnostna zgodovinarka in Anja Müller, vzgojiteljica predšolskih otrok);
  • četrtek, 18. oktobra 2012 ob 18. uri, Zavod za kiparstvo: Vodena delavnica učenja in igranja taroka z nagradami (Janez Družina, etnolog).