petek, 29. 3. 2019

17. otroški festival gledaliških sanj

Pionirski dom – Center za kulturo mladih vabi na 17. otroški festival gledaliških sanj, ki bo potekal od 1. do 13. aprila 2019 v Festivalni dvorani. Letos v okviru festivala prvič predstavljajo tudi Impro dan.

V devetih festivalskih dneh se bo predstavilo 56 otroških gledaliških skupin, svoje odrske umetnije pa bo prikazalo kar 840 mladih igralcev. Festivalna dvorana se bo spremenila v prostor ustvarjalnih idej, pravljičnih junakov, številnih aktualnih tematik, dramaturških zapletov, odrskih vragolij in glasnih aplavzov navdušenega občinstva.

Impro dan

Petek, 12. april 2019, bo improvizacijsko obarvan, saj bomo slavili 1. Impro dan. Gledališka improvizacija je od vseh začetkov temelj gledališke vzgoje Pionirskega doma, zadnji dve desetletji pa ji dodajamo impro vaje in discipline z vnaprej zastavljenimi oblikami in pravili, znotraj katerih raziskujemo različne gledališke elemente, dramske like, situacije in odnose. Impro dan predstavlja vrhunec mednarodnega projekta Mlado gledališče/Young Theatre, katerega nosilec je Pionirski dom - Center za kulturo mladih.

V Festivalni dvorani bo nastopilo 20 improvizacijskih skupin mladih, katerih mentorji so bili del izobraževalnega procesa, ki je potekal v sklopu projekta Young Theatre. Tako bomo lahko spremljali hipne improvizacijske formate kar 186 mladih improvizatorjev, s svojimi predlogi usmerjali potek prizorov, predvsem pa v sproščenem, zabavnem in ustvarjalnem vzdušju preživeli doživetij, domislic in poguma poln dan.

Žirija otroškega festivala gledaliških sanj je tisti delček festivala, ki poskrbi, da so vse gledališke uprizoritve, vsa predanost igralcev in vso delo mentoric in mentorjev strokovno analizirani, ovrednoteni, predvsem pa budno opazovani, da lahko na koncu festivala opravi svoje najljubše delo, podeli nagrade najboljšim. Letos smo se odločili, da bodo žirijo sestavljali mladi gledališki ustvarjalci, ki so aktivni vsak na svojem področju in zelo prisotni v slovenskem gledališkem prostoru. To so Staša Prah, dramaturginja, Nina Pertot Weis, plesalka in koreografinja, Klemen Janežič, akademski igralec, in Urša Strehar Benčina, gledališka pedagoginja in improvizatorka.