četrtek, 16. 10. 2014

18. oktober – dan boja proti trgovini z ljudmi

Aktivnostim ob 18. oktobru, evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi, ki ga v Sloveniji obeležujemo že osmič, se pridružuje tudi Mestna občina Ljubljana.

Društvo Ključ, center za boj proti trgovanju z ljudmi, v petek, 17. oktobra 2014, ob 20. uri pripravlja velik brezplačni koncert v ljubljanskem Kinu Šiška.
V središču Ljubljane, na Cankarjevem nabrežju 3, bo v petek, 17. oktobra, od 11. do 19. ure in v soboto, 18. oktobra, od 9. do 14. ure oživela tudi prava Trgovina z ljudmi. Kot izložbeni artikli bodo nastopali predstavniki in predstavnice tipičnih žrtev trgovine z ljudmi, v trgovini pa bodo vsem ponudili informacije v zvezi s to problematiko.
Osveščevalna akcija z živimi artikli pa od ponedeljka do sobote poteka v Mercatorjevih nakupovalnih centrih po vsej Sloveniji, kjer si lahko ogledate Barbaro, Mirsada in Selmo v kartonastih embalažah. Osveščevalni projekt, ki ga sofinancira Urad vlade za komuniciranje, je pripravilo socialno podjetje Iz principa v sodelovanju z Društvom Ključ.
Lepo vabljeni na vse aktivnosti!

Dodajmo še, da sta 15. oktobra 2014 medresorska skupina za boj proti trgovini z ljudmi in Urad Vlade RS za komuniciranje pripravila posvet o možnih ukrepih za zmanjševanje povpraševanja po storitvah žrtev trgovine z ljudmi. Ugotovljeno je bilo, da zmanjševanje povpraševanja po tovrstnih storitvah zadeva različne akterje - od delodajalcev in gospodarskih družb do uporabnikov storitev v spolni industriji ter raznih agencij, prevoznikov in delavcev v turistični dejavnosti pa do izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan in so rezultat prisilnega dela ali dela otrok.

Več o problematiki trgovine z ljudmi najdete na spletni strani Društva Ključ.