torek, 14. 4. 2015

19. Exodos – Bodoči arhivi: Fokus Afrika

Med 17. in 21. aprilom 2015 bo v Ljubljani potekal 19 festival Exodos, na katerem bodo predstavili izbrane umetnike današnje Afrike.

Na različnih prizoriščih po Ljubljani bodo obiskovalci lahko skozi performans, ples, glasbo, film in fotografijo spoznavali raznolikost, aktualnost in polemičnost afriških ustvarjalcev ter njihovih navdihujočih del. V spremljevalnem programu se bodo odvile različne delavnice in bazar, svoje vtise z obiskov »črne« celine pa bodo predstavili tudi slovenski umetniki.

Letošnji program je nastal pod vodstvom kuratorja Jana Goossensa, soustanovitelja belgijsko-kongovske umetniške platforme KVS-Kongo. »Fokus Afrika v osnovi nima namena ustvariti posnetka stanja današnje afriške uprizoritvene umetnosti,« bolj kot to, je njegov cilj »ustvariti začasen uprizoritveni prostor, z vso kompleksnostjo in raznovrstnostjo današnjih afriških umetnikov, njihovih praks, povezav s celino, vpliva diasporske izkušnje in mnogoterih vezi, ki jih imajo z ostalim svetom,« je povedal Goossens.

19. Exodos ne bo opozoril samo na afriško umetnost, ampak tudi na afriški vsakdan. Zavod Exodos Ljubljana bo 1 evro od vsake prodane vstopnice namenil za UNICEF-ov program pomoči sirotam v Čadu. Dobrodelni pa bodo lahko tudi obiskovalci festivala. S poslanimi SMS sporočili bodo prispevali pomoč otrokom v Afriki, na bazarju pa bodo lahko posvojili tudi UNICEF-ove Punčke iz cunj in tako omogočili cepljenje otrok v državah v razvoju proti nevarnim otroškim boleznim.

Podrobnosti o festivalu Exodos, ki ga sofinancira tudi Mestna občina Ljubljana, najdete tukaj