sreda, 24. 5. 2023

19. sezona Knjižnice pod krošnjami

Vsako leto konec maja v Ljubljani zaživi Knjižnica pod krošnjami - razvejana mreža bralnih prostorov na zelenih javnih površinah, kjer se lahko bralci vseh starosti v hladu senc drevesnih krošenj potopijo v skrivnostni svet knjig.

Letošnja Knjižnica pod krošnjami bo gostovala v 16 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. V Ljubljani je 8 enot, od tega ena nova specializirana, na vrtu Muslimanskega kulturnega centra. In ena, ki se vsako leto odpre za čas festivala Junij v Ljubljani v parku Zvezda, ob Kongresnem trgu.

Lokacije in urnik ljubljanskih bralnih otokov

Knjižnica pod krošnjami od vsega začetka tesno sodeluje s slovenskimi založbami, ki vsako sezono donirajo številne aktualne izdaje in omogočajo, da pod krošnjami lahko beremo toliko dobrih knjig!

Med 26. majem in 10. septembrom boste lahko pod krošnjami dreves prebirali knjige na naslednjih lokacijah:

 • Park Tivoli, ob Čolnarni
  PET-NED: 10h-20h
  Organizator: Divja misel

 • Trnovska plaža
  PET: 15h-20h / SOB: 10h-20h
  Organizator: Divja misel s prostovoljci

 • Fužine, pri BŠD
  TOR-ČET: 16h-20h
  Organizator: BŠD Fužine, Cona Fužine, ČS Moste, Divja misel in prostovoljci

 • Vrt Plečnikove hiše
  TOR-NED: 10h–18h
  Organizator: Plečnikova hiša (MGML)

 • Spominčica v Savskem naselju
  PON-PET: 9h-14h
  Organizator: Spominčica Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci

Med 31. majem in 15. septembrom bo od srede do nedelje med 17. in 21. uro odprta knjižnica MKC - Rajski vrt v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes in Islamske skupnosti v RS, med 7. in 21. junijem pa boste lahko obiskali knjižnico festivala Junij v Ljubljani, ki bo v parku Zvezda odprta vsak dan med 15. in 20. uro.

Knjižnico pod krošnjami v Atriju galerije ŠKUC lahko obiščete vsak dan v času festivalov med 17. in 22. uro ter v času razstav med 12. in 19. uro. Organizator te lokacije je društvo Študentski kulturni center - ŠKUC.  

Več informacij je dostopnih tukaj.  

Nova spletna stran Knjižnice pod krošnjami

Letak Knjižnice pod krošnjami. Vir: Divja misel

Projekt četrto leto na nacionalni ravni vodi in koordinira Gaja Naja Rojec, ki je ob pričetku letošnje sezone povedala:
“Letos izpostavljamo osveženo celostno podobo in novo spletno stran, ki smo jo s podporo Javne agencije za knjigo RS ustvarili v odličnem sodelovanju z oblikovalskim studiom Kruh in ilustratorko Terezo Prepadnik. Že 19. sezono projekta, ki je dobro prepoznan in v številnih krajih globoko ukoreninjen, tako otvarjamo s svežim zagonom. O smiselnosti in priljubljenosti Knjižnice pod krošnjami ter o raznolikosti naše partnerske mreže pričata tudi dva nova bralna otoka, ki ju letos vzpostavljamo in, ki sta nastala na pobudo novih partnerjev. V Ljubljani krošnje razpiramo na vrtu Muslimanskega kulturnega centra, v Knežaku pa na ekološki kmetiji Slavec.”

Preberite tudi: