petek, 31. 7. 2015

Ƒ2 (Fabiani Fashion)

V Desnem atriju Mestne hiše bo med 3. avgustom in 11. septembrom na ogled razstava Ƒ2 (Fabiani Fashion) avtorice Tanje Devetak.

Predmet raziskave razstavnega projekta Ƒ2 (Fabiani Fashion), ki je nastal v sodelovanju avtorice s Centrom arhitekture, so arhitekturni objekti Maksa Fabianija. Razstavljene oblikovalske oblačilne podobe odsevajo inspirativne vplive posameznih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani. Za oblikovanje kolekcije oblačil Ƒ2 (Fabiani Fashion) je avtorica izbrala Hribarjevo, Bambergovo in Krisperjevo hiša, Jakopičev paviljon, Mladiko in Miklošičev park.

Ob razstavi bo v začetku septembra organizirano tudi predavanje Moda-Arhitektura-Umetnost. Predavanje je namenjeno tako strokovni kot splošni javnosti. Osvetljeni bodo zgodovinski in sodobni primeri relacije mode, arhitekture in umetnosti. Predstavljeni bodo svetovni primeri od pojavnosti visoke mode dalje sredi 19. stoletja, z večjim poudarkom na pomembnih sodelovalnih praksah v začetku 20. stoletja. Pregled bo zaključen s sodobnimi primeri v modi. Namen predavanja je osvetliti vzporednice med pojavnostjo mode in različnih praks vizualne kulture z večjim poudarkom na arhitekturi, ter njihov družbeni kontekst.

Več o razstavi: http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/kultura/aktualne-razstave/97802/detail.html