ponedeljek, 29. 2. 2016

2. festival strpnosti

V okviru festivala strpnosti je 26. februarja 2016 v Mestni hiši potekala videokonferenca »Spominsko obeležje holokavsta v Sloveniji in na Hrvaškem«.

V prvem delu pogovora, ki ga je v Ljubljani vodila Ksenija Hrovat, so udeleženci osvetlili dogodke med 2. svetovno vojno in vprašanje holokavsta v Sloveniji. Sodelovali so dr. Irena Šumi, dr. Janez Premk in dr. Andrej Pančur (Inštitut za novejšo zgodovino), dr. Matevž Košir (Arhiv Slovenije) in Robert Waltl (Judovski kulturni center, Mini teater in Festival strpnosti Ljubljana).
V Zagrebu so sodelovali Nataša Jovičić (odposlanka predsednice Republike Hrvaške), Zvonko Kusić (predsednik Hrvaške akademije znanosti in umetnosti), Goran Radman (ravnatelj Hrvaške radiotelevizije), Tvrtko Jakovina (zgodovinar), Ognjen Kraus (predsednik Židovske občine Zagreb) in Branko Lustig (preživela žrtev holokavsta).
V drugem delu pogovora sta se navzočim v Ljubljani in Zagrebu pridružila župan Zoran Janković in namestnica zagrebškega župana Vesna Kusin. V ospredju razprave je bilo vprašanje postavitve spomenika holokavstu tako v Ljubljani kot Zagrebu.

Videokonferenca je potekala v okviru 2. festivala strpnosti, katerega pokrovitelj je bil župan Zoran Janković.