torek, 18. 2. 2014

2000 let Emone

Ljubljana v letih 2014 in 2015 praznuje pomembno obletnico: 2000 let Emone, prve mestne poselitve na tleh današnje Ljubljane.

Kulturne institucije v Ljubljani v okviru praznovanja obletnice pripravljajo pester program, namenjen različnim ciljnim publikam.

Oddelek za kulturo MU MOL, koordinator projekta Emona 2000, je pripravil obširno programsko brošuro, v kateri so zbrane informacije o razstavah, prireditvah in dogodkih, ki se bodo zvrstili v tem in prihodnjem letu. Program nagovarja različne publike: od laične javnosti do strokovnjakov, od nevladnih organizacij do najpomembnejših mestnih in državnih kulturnih ustanov. Vsebine dogajanja pa aktivno vključujejo lokalno javnost, krepijo identiteto prebivalcev mesta ter ustvarjajo povezavo med življenjem v prostoru v preteklosti in sedanjosti, hkrati pa so vključene v turistično ponudbo, prepoznavno v evropskem in širšem mednarodnem okolju.

Ob brošuri je v okviru spletnega mesta Mestne občine Ljubljana zaživela spletna podstran Emona 2000, kjer najdete ažurne informacije o dogodkih in projektih, vezanih na obeleževanje antične prednice Ljubljane. Obiskovalcem Ljubljane bodo v okviru spletnega portala Turizem Ljubljana na voljo informacije o dogajanju v okviru praznovanja 2000-letnice Emone v več jezikih.

Mestna občina Ljubljana je v teh dneh prav tako objavila Razpis za sofinanciranje kulturnih projektov, ki bodo na območju MOL izvedeni v letu 2014 in bodo zaznamovali 2000 let Emone. Razpis, ki je odprt do 10. marca 2014, se nanaša na sofinanciranje kulturnih projektov s področja umetnosti in kulture, ki živo kulturo povezujejo z arheološko in nesnovno dediščino antične Emone.

Zavod Turizem Ljubljana pa je objavil »Javni razpis za zbiranje predlogov za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana za leto 2014«. Predmet razpisa je tudi sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah, tudi takih, ki predstavljajo podporo praznovanju pomembnejših obletnic, kot je 2000 let Emone. Rok za oddajo prijav je 28. februar 2014 do 11. ure.

Muzej in galerije mesta Ljubljane se projektu Emona 2000 pridružuje z osrednjo muzejsko razstavo z naslovom Emona: mesto v imperiju, ki bo od konca maja 2014 na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Razstava bo domiselno in atraktivno umestila Emono na zemljevid obsežnega rimskega imperija, ponudila bo vpogled v nova arheološka dognanja zadnjih let in predstavila odmev Emone v 20. stoletju. Blaž Peršin, direktor MGML, je o projektu povedal: »S pomočjo študijskega pristopa vseh kustosov, še posebej arheologov, in na podlagi dolgoletnih arheoloških izkopavanj na območju Ljubljane v posameznih obdobjih, predvsem v drugi polovici prejšnjega stoletja in v zadnjem obdobju, smo razvozlali prenekatero uganko o življenju v antiki in posledično tudi o življenju danes. Pri tem želimo na komunikativen in vsakomur razumljiv način razložiti, da je pomen poznavanja lastne zgodovine tudi napotek k razumevanju prostora in časa, ki ga živimo danes.«

Ob tej priložnosti je Emona zaživela tudi na spletni enciklopediji Wikipediji; njeno predstavitev je pripravil Mestni muzej Ljubljana v sodelovanju s slovenskimi wikipedisti. Muzej je pri tem priljubljeni spletni enciklopediji doniral 46 slik, povezanih z antično zgodovino Ljubljane.

Praznovanju obletnice Emone pa se MGML pridružuje še s tremi drugimi projekti:

  • v Galeriji Jakopič bo od 20. maja na ogled razstava Sledi priznanega svetovnega fotografa Josefa Koudelke, ki je v svoj objektiv ujel več kot dvesto grških in rimskih arheoloških spomenikov;
  • na Ljubljanskem gradu pripravljajo razstavo in instalacijo o urbanem razvoju Ljubljane od časa Rimljanov do danes;
  • v sodelovanju z ZTL pa julija in avgusta na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju pripravljajo fotografsko razstavo Ostanki mesta, pri kateri bodo k sodelovanju povabili tudi slovenske fotografe.

Vsebine Turizma Ljubljana so razdeljene na aktivnosti, povezane z razvojem in produkcijo vsebin in proizvodov, ter na promocijske dejavnosti. Od marca dalje se bodo izvajali programi vodenj Rimska Emona za pokušino kot predsezonsko vodstvo, Doživetje rimske Emone ter Doživetje rimske Emone v soju bakel.

Osrednje dogajanje praznovanj pa bo med 22. in 24. avgustom 2014, s prireditvijo "Ave Emona!". Takrat bosta Kongresni trg in Park Zvezda živela kot pred 2000 leti, vanju se bodo naselili rimski meščani, legionarji, generali, gladiatorji, vestalke ter staroselci. Kostumirani predstavniki zgodovinskih društev iz Slovenije in tujine bodo poskrbeli za prikaz dogajanja iz časov Emone.

Dogodki v okviru te pomembne obletnice so bili in še bodo predstavljeni na številnih borzah in sejmih v tujini. V sodelovanju z agencijo Slovenia explorer je nastal tudi enodnevni izlet Via Slovenica, kjer bodo turisti lahko spoznavali rimsko dediščino v Sloveniji – poleg Emone tudi nekropolo v Šempetru, Celeio, Poetovio.

Na voljo je tudi nova linija turističnih spominkov na temo 2000-letnice Emone. Del linije obsega uporabne predmete (beležke, majice, magnete, vrečke), drugi del pa okrasne in uporabne predmete, ki predstavljajo približke rimskih, ali pa črpajo motive iz starega Rima.

Praznovanje 2000-letnice Emone bo zaznamovala tudi Banka Slovenije, ki bo v letu 2015 izdala spominski kovanec Emona za 2 evra, Pošta Slovenije pa bo ob tej priložnosti izdala emonsko obarvano razglednično dopisnico.