torek, 22. 4. 2008

23. evropsko prometno izobraževalno tekmovanje FIA

Avto moto zveza Slovenije je letos gostiteljica in organizatorka 23. Evropskega prometnega izobraževalnega tekmovanja FIA. Tekmovanje mladih evropskih kolesarjev bo od 26. do 29. septembra 2008 potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Pričakujemo udeležba 25 ekip iz evropskih držav oz. avto klubov. Vsako ekipo bosta sestavljala dva dečka in dve deklici, stari med 10 in 12 let, ter dva spremljevalca.

Tekmovanje bo potekalo pod vodstvom tehnične komisije FIA (mednarodna organizacija za področje avtomobilizma) in sicer v dveh kategorijah: teoretični del – testiranje iz CPP, simulacije in risbe ter praktični del - preizkus vožnje s kolesom na spretnostnem poligonu.

Za pripravo in izbor ekipe iz Slovenije je AMZS zaprosila SPVCP MOL in slovenska Avto moto društva, od katerih se je odzvalo AMD Moste. Tako je bil v začetku leta 2008 mandat za prijavo ekipe iz Slovenije zaupan SPVCP in AMD Moste.

Za izbor ekipe je bilo dogovorjeno, da mentorji prometne vzgoje na osnovnih šolah prijavijo zainteresirane učence, kateri obvladajo cestnoprometne predpise vezane na vožnjo kolesa in spretnosti na kolesu. Prijavo in izbor učencev pa povežejo s prometno vzgojo na osnovnih šolah in pripravami na kolesarske izpite ter kolesarsko tekmovanje, ki ga organizira SPVCP MOL »Kaj veš o prometu«. Prijavilo se je 64 učencev, približno polovica dečkov in deklic, kar je imenitna številka.

Med prijavljenimi se bo na izbirnem tekmovanju v sredo, 23. aprila 2008 na OŠ Narodnega heroja Maksa Pečarja v teoretičnem in praktičnem delu izbralo ožjo ekipo 10 dečkov in 10 deklic. Izbrano ekipo učencev bodo potem na AMD Moste usposabljali in izobraževali za septembrsko tekmovanje.

Treningi ožje ekipe na spretnostnem poligonu in učenje teorije bodo maja in junija, ko bomo ob koncu ekipo še bolj zožili na 4 do 5 dečkov in deklic ter dogovorili treninge ob času počitnic. Konec avgusta oz. v začetku septembra bodo potekali intenzivnejši treningi in dokončni izbor ekipe dveh dečkov in deklic, dogovor o opremi ekipe in predstavitev ekipe na tiskovni konferenci s poprejšnjim sestankom z odgovornimi in starši učencev, ki bodo v ekipi.

Tako pripravljeno ekipo, bosta SPVCP MOL in AMD Moste prijavila na tekmovanje, vsi pa jo bomo pospremili z dobrimi željami po čim boljši uvrstitvi. Stroške organizacije tekmovanja, družabnega dela, opreme ekipe, daril in nagrad bo pokrila AMZS, stroške priprave in izbora ekipe pa SPVCP MOL in AMD Moste.