ponedeljek, 7. 9. 2015

25. konferenca Alzheimer Europe

V Cankarjevem Domu je med 2. in 4. septembrom 2015 potekala 25. konferenca Alzheimer Europe, ki sta jo organizirala Alzheimer Europe in Spominčica – Slovensko združenje za pomoč pri demenci. Na njej je sodelovala tudi predstavnica MOL.

Tema konference je bila »Demenca: prenos strategij in raziskav v prakso« in je bila posvečena dr. Alešu Kogoju, pionirju in vodilnemu strokovnjaku na področju demence v Sloveniji ter ustanovitelju Spominčice - Slovenskega združenja za pomoč pri demenci.
Pri demenci ne trpi le bolnik sam, temveč se z veliko stiskami srečujejo tudi njegovi svojci. Po pomoč in informacije se lahko obrnete na Slovensko združenje za pomoč pri demenci - Spominčica, Alzheimer Slovenija, katere program preko javnega razpisa za sofinanciranje programov in/ali projektov s področja socialnega varstva in varovanja zdravja sofinancira tudi MOL:

T:: 01 256 51 11
E: spomincica.si@gmail.com
Delovni čas: vsak delovni dan od 10. do 15. ure.
Svetovalni telefon: 059 305 555, vsak delovni ponedeljek, torek, sredo in četrtek med 12.00 in 15.00 uro.

Več informacij o demenci in kako se z njo spopadati pa najdete tudi na spletni strani: Slovensko združenje za pomoč pri demenci - Spominčica, Alzheimer Slovenija.

Poleg tega vas vabimo, da pristopite k podpisu Glasgowske deklaracije. S podpisom Glasgowske deklaracije se posameznik oziroma organizacija zavezuje, da se bo zavzemal/a za pravice, dostojanstvo in avtonomijo obolelih z demenco. Deklaracija je usmerjena tudi v poziv Evropski komisiji, članom Evropskega parlamenta, vladam držav in mednarodni skupnosti, da prepoznajo svojo vlogo pri prepoznavanju demence kot problema, ki mora postati prioriteta javnega zdravstva, zagotoviti spoštovanje pravic obolelih z demenco ter pričeti z oblikovanjem Evropske strategije za demenco in z oblikovanjem strategij za demenco v posameznih državah.
MOL se že ves čas zavzema za naštete zaveze v deklaraciji in podpira pozive, da se sprejmejo ustrezni ukrepi tako na državnem kot evropskem nivoju. Svojo podporo deklaraciji lahko izkažete z on-line podpisom na spletni strani www.spomincica.si/?p=3304.