torek, 25. 11. 2014

25. november, mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Aktivnostim ob 25. novembru, mednarodnemu dnevu boja proti nasilju nad ženskami se pridružuje tudi Mestna občina Ljubljana.

V Mestni hiši je ob tej priložnosti potekal posvet »Aktualni izzivi na področju nasilja nad ženskami«, na katerem so predstavili različne vidike stanja na področju obravnave nasilja nad ženskami v Sloveniji. Posvet so organizirali Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon in Mestna občina Ljubljana.

Na posvetu je sodelovala tudi Tanja Hodnik, vodja Odseka za socialno varstvo MOL, ki je med drugim poudarila, da se morajo lokalne skupnosti in država zavedati, da je področje preprečevanja nasilja nad ženskami in otroki v celoti na ramenih nevladnih organizacij ter da je odgovornost države in občin, da tem organizacijam omogočijo kar najboljše pogoje za delovanje.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi aplikacijo za pametne telefone »Varna«, s pomočjo katere lahko posameznica hitro pokliče pomoč, prijateljice in prijatelje ali nujne službe. Svojim najbližjim lahko pošlje SOS SMS sporočilo z natančno lokacijo kraja, kjer se nahaja. SOS SMS sporočilo lahko pošlje z uporabo aplikacije na telefonu ali, za hitrejše pošiljanje, preko bluetooth zapestnice. Aplikacija uporabnici še omogoča, da na zemljevidu poišče najbližje ustanove, kot so policija, zdravstvena pomoč, center za socialno delo in nevladne organizacije, ki ji lahko pomagajo, ali da vzpostavi telefonsko zvezo s službami za nujno pomoč. Uporabnica lahko izpolni interaktivni vprašalnik, ki jo usmeri, če je ogrožena in ji da navodila, kam se lahko obrne po pomoč.

Dan boja proti nasilju nad ženskami
25. november je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.
16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Začne se s 25. novembrom, mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Na YouTube kanalu MOL si lahko ogledate spot, ki vabi k podpisu peticije proti nasilju nad ženskami.