četrtek, 12. 8. 2004

3. Evropsko prvenstvo v Kriketu v Sloveniji

Slovenija prvič gosti 3. Evropsko prvenstvo v kriketu, ki se bo odvijalo v
času od 15. do 20 avgusta na Chengdujski cesti v Ljubljani (zemljišče je prijazno
odstopila Pediatrična klinika) in v Valburgi pri Smledniku na Gorenjskem. Prvenstva se
bodo udeležili predstavniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Luksemburga in Švice.
V Sloveniji je kriket med novejšimi športi in si tako šele utira pot. Tako se za svojo
popularizacijo začenja pojavljati v medijih, vendar pa je še daleč od popularnosti ostalih
slovenskih tradicionalnih športov.

V preteklosti so v Sloveniji kriket igrali že v letih 1974 – 1982 v Mežici na Koroškem, Kriket klub Ljubljana pa ga je obudil v letu 1997. Trenutno v Sloveniji delujejo trije klubi in sicer v Ljubljani, Mariboru in Mežici, v ustanavljanju pa je tudi že četrti klub v Škofji Loki. V postopku ustanavljanja je tudi Kriket zveza Slovenije, ki se bo še v letošnjem letu pridružila Olimpijski zvezi Slovenije.

Razvoj kriketa v prestolnici podpirajo Mestna občina Ljubljana, Četrtna skupnost Fužine in Zavod za šport. Kriket je postal tudi eden od športov, s katerim se spoznavajo osnovnošolci s pomočjo ljubljanskega kluba, ki poučuje kriket v šestih osnovnih šolah po Sloveniji, zanimanje za ta šport pa so že pokazale tudi številne druge šole.

DODATNE INFORMACIJE O DEJAVNOSTI KRIKET KLUBA LJUBLJANA
- KDO SO IN KRATKA ZGODOVINA KRIKET KLUBA LJUBLJANA
V Ljubljani igraJo kriket od leta 1997, ko so ustanovili moštvo KRIKET KLUB LJUBLJANA. Ljubitelji kriketa so predvsem Angleži in Avstralci, ki živijo v Sloveniji. V zadnjih letih se jim je pridružilo tudi veliko slovenskih igralcev. V Sloveniji so kriket igrali pred tem v Mežici na Koroškem v letih 1974 – 1982.

Kot KRIKET KLUB LJUBLJANA igrajo v avstrijski ligi že od leta 2000, kjer so edini
neavstrijski klub. V sezoni 2004 je igralo v avstrijski ligi enajst klubov. Trenutno v Sloveniji delujejo trije klubi: Ljubljana, Maribor in Mežica, v Škofji Loki se
ustanavlja četrti. Kot društvo se ustanavlja tudi Kriket zveza Slovenije, ki se bo v letošnjem letu pridružila Olimpijski zvezi Slovenije.

Vse od ustanovitve kluba se trudijo pridobivati nove člane in poskušajo kriket predstaviti
Sloveniji. Lansko leto jim je to uspelo s tem, da so v nekaterih šolah uvedli kriket kot del
telovadne vzgoje. Njihovo društvo poučuje kriket v šestih osnovnih šolah v Sloveniji: OŠ
Martina Krpana Ljubljana, OŠ Nove Fužine Ljubljana, OŠ Fužine Ljubljana, OŠ Grosuplje, OŠ Škofja Loka, OŠ Horjul. Na koncu učnega programa so pripravili turnir vseh šol ter zabavo za vse udeležene. Dogodek je bil dobro medijsko pokrit, kar jim je prineslo v moštvo veliko mladih radovednežev z željo po igranju. Letos pripravljajo veliko večji turnir in sicer EVROPSKO PRVENSTVO V KRIKETU, ki se bo prvič odvijalo v Sloveniji.

KRATKA PREDSTAVITEV IGRE
Kriket je še vedno relativno nepoznan šport v Sloveniji. Za lažjo predstavo nekaj kratkih
informacij. Kriket je letni šport, ki ga je v Sloveniji možno igrati od meseca aprila do oktobra. Kriket se je najverjetneje razvil iz drugih podobnih iger s kijem in žogo, kakor na primer rounders ali stoolball.

Kriket igrata dve moštvi, od katerih vsako šteje 11 igralcev. Zemljišče, kjer se igra kriket je ponavadi ovalno travnato polje, ki v premeru meri 90 do 140 metrov. V središču le tega je t.i. igrišče, ki je majhno polje trdno poteptane trave, zato da žoga tam odskakuje v pravo smer.

Na igrišču se dogaja večina igre. Moštvi se menjata pri odbijanju in lovljenju (napadu in
obrambi). Dva odbijalca sta na igrišču, medtem ko se preostalih 11 nasprotnikovih igralcev porazdeli po preostalem zemljišču. Moštvo, ki je v obrambi, luča žogo proti enemu od odbijalcev. Naloga obeh odbijalcev je, da preprečita nasprotnemu moštvu razbitje svojih vrat in čim bolje zadeti žogo, tako da lahko dosežete teke (točke). Naloga obrambne ekipe je, da na različne načine izloči odbijalce, enega za drugim, tako da pride na vrsto za odbijanje. Vsakič, ko je izločen eden od odbijalcev, le-tega zamenja kolega iz iste ekipe. Ko je izločenih deset odbijalcev, ostane enajsti odbijalec sam in tako se je zalključilo prvo obdobje ali prva doba in moštvi zamenjata vlogi. Ko obe moštvi končata določeno število dob je igra končana. Zmaga tisto moštvo, ki je doseglo več tekov. Če se izteče čas določen za tekmo preden so zaključene vse dobe, je izid srečanja neodločen.

EVROPSKO PRVENSTVO
Evropsko prvenstvo v kriketu se igra vsaka tri leta in bo letos prvič potekalo v Sloveniji. To je mednarodni turnir, ki je bil odobren iz strani Evropske kriket zveze in Mednarodne kriket zveze. Prvenstvo bo potekalo od 15. do 20. avgusta, udeležilo se ga bo šest držav, in sicer:

  • Slovenija Luksemburg
  • Bolgarija Švica
  • Hrvaška Finska

Tekme bodo potekale na dveh igriščih: v Valburgi, majhni vasici oddaljeni 15 km od centra Ljubljane (glej sliko) ter v Ljubljani, na zelenici pri Psihiatrični bolnišnici Polje, kjer upamo, da bo tudi nova lokacija za razvoj mladih igralcev nacionalnega kriket centra.
Vsi udeleženci prvenstva bodo nastanjeni v hotelu Park v Ljubljani. Vsak večer bodo
organizirali večerjo ter kratek program, kamor bomo poskušali vključiti slovenske običaje, da bodo udeleženci lahko pobliže spoznali našo deželo. Zadnji večer,v petek 20.8., bodo vsi udeleženci povabljeni v Ljubljansko mestno hišo (magistrat), kjer bo podelitev pokalov. Za to priložnost je povabljenih pet veleposlanikov petih tujih udeleženih držav, angleški veleposlanik g.Hugh Mortimer, g. Glen Norman, direktor Harveya Normana (glavni pokrovitelj slovenskega kriketa) ter podžupan Ljubljane.

EVROPSKO PRVENSTVO IN MEDIJI
Vse dni bo turnir in srečanja spremljala snemalna ekipa angleške televizije Sky News.
Predvidoma bodo za vsak dan pripravili petminutno reportažo. To pomeni veliko reklama po svetu in možnost spoznavanja naše dežele.

Zelo bi jih veselilo, če bi se tudi mediji udeležili in naredili posnetke vsaj ene izmed
tekem slovenske ekipe. Na podlagi priloženega seznama se lahko odločite, kdaj vam
najbolj ustreza. Vabljeni ste tudi na družabni večer, v petek, 20.8.2004, ob 20.00 uri v
ljubljanski mestni hiši (magistrat).

Evropsko prvenstvo v kriketu je zanje zelo pomembno in radi bi ostali vsem gostom v
dobrem spominu, zato se trudijo za čim boljšo organizacijo. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani http://www.ljcricket.com, kjer bodo objavljani tudi izidi tekem, lahko pa pokličete direktorja prvenstva Alasdairja Greena na številko 031 463 526.