četrtek, 31. 1. 2019

Bi preživeli dan brez cigarete?

31. januar, mednarodni dan boja proti kajenju predstavlja posebno priložnost za vsako kadilko ali kadilca, da se odloči za življenjsko spremembo – torej za življenje brez kajenja.

Kajenje in uporaba tobaka predstavljata veliko tveganje za zdravje, kljub temu pa je uporaba tobaka, ki je ena izmed najbolj škodljivih (dovoljenih) drog, še vedno zelo razširjena.

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena preventivnega delovanja pri ohranjanju zdravja, zato si prizadevamo za dvig ozaveščenosti in informiranosti o škodljivih posledicah kajenja. Prav v ta namen Zdravstveni dom Ljubljana in Lekarna Ljubljana že vrsto let izvajata programe skupinskega in individualnega opuščanja kajenja, namenjene osebam, ki si želijo prenehati s kajenjem.

Poleg tega sofinanciramo različne preventivne programe nevladnih organizacij, namenjenih mladim s ciljem, da sploh ne bi začeli kaditi. Programi se v obliki delavnic izvajajo v osnovnih in srednjih šolah, v oblikah terenskega dela pa se aktivnosti izvajajo na različnih zunanjih površinah v Ljubljani.

Danes pa bi vas, kadilke in kadilci, radi spodbudili, da poskusite preživeti dan brez cigarete ali se celo odločite za spremembe.

Kontaktni podatki organizacij s programi, kjer lahko poiščete pomoč pri opuščanju kajenja:

 • Zdravstveni dom Ljubljana, Program individualnega svetovanja za opuščanje kajenja
  T: 01 2004 627
  E: majda.smit@zd-lj.si

 • Lekarna Ljubljana, Program opustimo kajenje
  T: 080 7117
  E: lekarna.ljubljana@lekarna-lj.si

 • UL, Fakulteta za socialno delo, Program preprečevanja in zmanjševanja škode zaradi tveganih življenjskih slogov mladih v MOL
  T: 01 280 9249
  E: troptnt@gmail.com

 • Zavod BOB, Program Tobalko vila
  E: info@zavod-bob.si