četrtek, 19. 1. 2012

4. festival BOBRI

Od 28. januarja do 11. februarja 2012 poteka 4. ljubljanski festival kulturno umetnostne vzgoje BOBRI.

V soboto, 28. januarja 2012, se je v Slovenskem mladinskem gledališču s predstavo Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič v režiji Roberta Waltla začel 4. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki ga pripravlja Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z ljubljanskimi kulturnimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Izvršni producent festivala je Slovensko mladinsko gledališče.
 

Festival Bobri se iz leta v leto programsko širi in krepi, poleg gledališkega in glasbenega, filmskega in literarnega programa se letošnji Bobri širijo tudi na področje likovne vzgoje. S pogovori o umetnosti in z dejavnim sodelovanjem otrok pri ustvarjanju pri najmlajših poglabljajo znanje in zavedanje o pomenu kulture, pa tudi veselje do nje.

Festival Bobri je med obiskovalkami in obiskovalci zelo priljubljen, zato je vsaka izdaja obsežnejša, tako po vsebini, kot po številu obiskovalcev. Ob začetku, leta 2009 in 2010, je festival Bobri ponujal gledališki in filmski program, ki sta ga pripravila Slovensko mladinsko gledališče in Kinodvor ter nekaj ustvarjalnih delavnic. V letu 2011, ko je bila Ljubljana nosilka Unescovega naslova svetovna prestolnica knjige, smo festival obogatili z bogatim knjižnim programom v izvedbi Mestne knjižnice Ljubljana.

Letošnji festival poleg vseh že naštetih vsebin ponuja 44 delavnic s področja likovnih umetnosti. Pester program so pripravili Mednarodni grafični likovni center, Muzej in galerije mesta Ljubljane in Pionirski dom, v okviru katerega bodo izvedeni tudi skupni projekti teh zavodov, v galeriji Kresija smo obudili Bobrovo knjižno pot, v Trubarjevi hiši literature bodo potekale ustvarjalne delavnice, otroci in mladi pa bodo lahko s Stripburgerjem izdelovali stripe, s KD Codeep urbani zemljevid Ljubljane, v stari tiskarni tipoRenesansa pa snežaka iz lesenih črk.

Bobri 2012 na 134 prireditvah pričakujejo 15.956 otrok in mladostnikov

V okviru gledališkega in glasbenega programa letošnjih Bobrov si bodo otroci na trinajstih različnih prizoriščih v Ljubljani ogledali 62 predstav ali koncertov. Zanje je na voljo 12.281 brezplačnih vstopnic.

V okviru filmskega programa v Kinodvoru bo trinajst prireditev, za katere je na voljo 2.561 brezplačnih vstopnic.

V okviru likovne vzgoje se bo na letošnjih Bobrih zvrstilo 44 delavnic za otroke in mladino; za sodelovanje na njih se je treba predhodno prijaviti, sprejmejo pa lahko 954 otrok in mladostnikov.

Deset literarnih delavnic je v svojih enotah pripravila tudi Mestna knjižnica Ljubljana, na voljo pa je 190 prostih mest in tudi zanje je bila potrebna predhodna prijava.

Program festivala je podrobno predstavljen v programski knjižici, ki so jo pripravili v Slovenskem mladinskem gledališču, z Bobrovim dnevnikom, ki ga pripravlja Kinodvor, pa so otroci dejavno vključeni v festivalsko dogajanje.

Dopoldanski program Bobrov ob delavnikih je namenjen šolam in vrtcem, popoldanski dogodki pa individualnim obiskom. Zaradi velikega zanimanja vrtcev in šol smo od začetka festivala vsako leto povečevali število dopoldanskih dogodkov. Na prvem festivalu si je dopoldanske predstave lahko ogledalo 3153 otrok, v letu 2011 5989, letos pa je za organizirane obiske vrtcev in šol na voljo 6721 vstopnic.

Mestna občina Ljubljana omogoča, da so vse vstopnice za festivalske prireditve brezplačne, prav tako tudi sodelovanje na najrazličnejših delavnicah.

Ljubljanske vrtce in šole smo na festival povabili v začetku januarja, vse vstopnice pa so pošle v dveh dneh.

Več informacij o festivalu lahko dobite pri Tadeji Pungerčar, tel.: 051/360 400, e. pošta: tadeja.pungercar@mladinsko-gl.si in na spletni strani www.mladinsko.com.