ponedeljek, 19. 6. 2017

4. festival zdravja

Na Gospodarskem razstavišču je 17. junija 2017 potekal že četrti Festival zdravja, ki ga je organizirala Lekarna Ljubljana. Festival ima tudi dobrodelno noto, saj je Lekarna Ljubljana na njem podarila defibrilatorje.

Lekarna Ljubljana je v okviru festivala podarila pet AED defibrilatorjev: štiri Ljubljanskemu potniškemu prometu in enega Mestni knjižnici Ljubljana.
Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat se je Lekarni Ljubljana zahvalil: »Ljubljanski potniški promet je prejel že 13. defibrilator. Hvala vam. Tradicija, ki postaja iz leta v leto bolj zavezujoča, nam je zelo pomembna. Kajti vsak defibrilator lahko pomeni rešeno življenje. Lansko leto smo defibrilatorje namestili na vse zaprte Kavalirje, do leta 2020 pa bomo z njimi opremili vse avtobuse. Predstavljamo ožilje mesta, zato je toliko pomembneje, da skupaj z Lekarno Ljubljana iščemo sinergije in jih skupaj uresničujemo«.

Lekarna Ljubljana je LPP in Mestni knjižnici Ljubljana podarila defibrilatorje

»Počaščeni in veseli smo, da je Mestna knjižnica Ljubljana med prejemniki AED defibrilatorja. Gre za napravo, ki bi morala biti res vedno in povsod pri roki. Darovani defibrilator bomo namestili v našo največjo enoto, Knjižnico Otona Župančiča, ki jo dnevno obišče okoli 1.000 obiskovalcev in z njim bomo lahko pomagali ob nenadnih zastojih srca obiskovalcev pa tudi zaposlenih. Zahvaljujem se Lekarni Ljubljana za to lepo gesto in dobro sodelovanje, ki je tudi značilno za člane velike mestne družine«, je ob prejeti donaciji povedala direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Jelka Gazvoda.

Svetovanja na Festivalu zdravja

Namen Festivala zdravja je sicer ozaveščanje o pomembnosti preventivnih aktivnosti za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V Lekarni Ljubljana želijo namreč posameznikom pomagati, da prepoznajo morebitne neustrezne navade in jim predstaviti aktivnosti za spremembo življenjskega sloga, s čimer bodo izboljšali svoje zdravje in počutje ter povečali kakovost življenja. Obiskovalci festivala so tako lahko preverili svoje zdravstveno stanje z brezplačnimi preventivnimi meritvami glukoze v krvi, holesterola, krvnega tlaka, EKG, saturacije, venskega pretoka, CO v izdihanem zraku, pljučne funkcije in kostno gostoto ter se odločili za pregled kože s svetovanjem o pravilni negi.

Poleg naštetega so lahko obnovili tudi svoje znanje o temeljnih postopkih oživljanja in preizkusili uporabo defibrilatorja. Magistri farmacije so nudili nasvete o pravilni in varni uporabi zdravil, svetovali o preventivi in zdravem življenjskem slogu ob diabetesu, povišanem holesterolu, visokem krvnem tlaku, čezmerni telesni teži, osteoporozi, venskem popuščanju in težavah s prostato.
Lekarna Ljubljana je med drugim predstavila tudi zelo uspešen program Opustimo kajenje in hospic paliativno oskrbo v Hiši Ljubhospica.