ponedeljek, 18. 3. 2019

4. filmski festival Kinotrip za mlade

Od 28. do 30. marca 2019 bo v Kinodvoru potekal 4. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. Program so skrbno izbrali mladi filmski navdušenci, z njim pa nagovarjajo ljubitelje filma vseh generacij.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Festival prinaša šest celovečercev, program kratkih filmov in pestro spremljevalno dogajanje. Program so tudi letos skrbno ukrojili mladi člani Kinotripovega filmskega kluba, ki festival pripravljajo od januarja letos.
Ob razgrnitvi programa so sporočili: »Priprava filmskega festivala Kinotrip je bila za nas povsem nova izkušnja. Pri ustvarjanju smo imeli veliko svobode. Naši filmski okusi so izjemno raznoliki, a ravno ta raznolikost nas je med našimi druženji še bolj povezala. Skupaj smo odkrivali nove filmske svetove in si širili obzorja. V velikem pričakovanju festivala upamo, da bo ta s svojim pestrim programom povezal tudi ostale ljubitelje filma.«

Program

Kinotripova filmska potovanja začnemo v četrtek, 28. marca. Najprej se bomo podali na vrtoglavi lov s filmom Ruben Brandt – zbiratelj (Ruben Brandt, a gyüjtö, Milorad Krstić, Madžarska, 2018), ki ga zaznamujejo izjemna animacija, toni filma noir in mnoge skrite reference iz pop kulture in umetnostne zgodovine. Zvečer sledi uradno odprtje festivala s filmom Ne puščaj sledov (Leave No Trace, Debra Granik, ZDA, 2018), ki pripoveduje tankočutno zgodbo o neobičajnem življenju mlade Tom in njenega očeta. V izjemno veselje nam je, da se bomo po projekciji pogovarjali z režiserko filma Debro Granik preko Skypa.

V petek, 29. marca, se bomo najprej s skejtom zapodili po poti odraščanja in čez družbene vrzeli v dokumentarnem filmu Čez prepade (Minding the Gap, Bing Liu, ZDA, 2018). Takoj za tem nas bo odpeljalo v misteriozno ozračje ekološke srhljivke Preden se poslovimo (L'heure de la sortie, Sébastien Marnier, Francija, 2018). Za konec petkovih filmskih druženj pa se bomo prepustili Kinotripčiču - programu kratkih filmov, ki med drugim prinaša letošnji z oskarjem nagrajeni kratki film Koža (Skin, Guy Nattiv, ZDA, 2018).

V soboto, 30. marca, bomo odpotovali v preteklost. Film Divje življenje (Wildlife, Paul Dano, ZDA, 2018) nas bo popeljal v družinsko zgodbo na začetku šestdesetih let v majhnem mestecu v ZDA. Festival bomo okronali z zaključnim filmom, ki pa ostaja presenečenje in ga bomo kmalu najavili na naši spletni strani.

Spremljevalno dogajanje

Poleg že omenjenega pogovora z režiserko Debro Granik se bomo preko Skypa pogovarjali tudi z Bing Liujem, režiserjem dokumentarnega filma Čez prepade.

Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za tematske filmske pogostitve in druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi Kinotripovci pripravili zanimive filmske uvode. V Galeriji Kinodovora bo na ogled razstava Fanzin Kinotripovih utrinkov. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva. Čisto na koncu sledi še Kinotripova zaključna žurka v Kavarni Kinodvora.

Vstopnice

Vstopnice za filmska potovanja so že v prodaji pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 (T: 01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org).

Cene vstopnic:

  • za posamezno projekcijo: 4,5 €
  • za skupine s štirimi in več gledalci: 3 €
  • za člane Kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €

 

Preberite še: