sreda, 14. 5. 2014

4. grajski dnevi

Na Ljubljanskem gradu med 16. in 18. majem 2014 pripravljajo 4. grajske dneve, ki bodo znova ponudili pestro dogajanje za vso družino.

Sedemnajst različnih dogodkov, primernih za vso družino, je vsebina letošnjih grajskih dni, s katerimi obeležujemo pomemben dan v zgodovini Ljubljanskega gradu. 16. maja 1905 je namreč takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta od državnih oblasti odkupil Ljubljanski grad, ki je še danes v mestni lasti.

Letošnje pestro dogajanje v okviru 4. grajskih dni bo v znamenju dneva odprtih vrat, vodenih ogledov za otroke in odrasle, plesnih delavnic, srednjeveškega tabora, koncerta, razstave, predavanja, lutkovnih predstav, izida in predstavitve stripa ter čisto prave stripovske delavnice.

Dogajanje se bo začelo v petek, 16. maja 2014, ko si bo 500 otrok iz ljubljanskih vrtcev ogledalo lutkovno predstavo Mini teatra Žabji kralj. Popoldansko dogajanje se bo nadaljevalo ob 16. uri z raziskovalnim vodenim ogledom Iskanje zmajevega zaklada, ko se bomo napotili po sledeh prijaznega grajskega zmajčka Francija.

Ob 18. uri bomo najprej prisluhnili predavanju Majde Kregar in Mihe Kerina iz Arhitekturnega biroja Ambient, ki je izbrani projektant obnove in revitalizacije Ljubljanskega gradu. Prav o tem bo tekla beseda na predavanju v Stanovski dvorani, ki mu bo sledilo odprtje fotografske razstave o obnovi te naše osrednje turistične točke v prestolnici.

Sobotni dan, 17. maja, bosta zaznamovali plesni delavnici za otroke – ob 11. uri Grajski plesi za otroke, ob 13. uri pa Grajski plesi za odrasle, kjer bodo obiskovalci lahko obudili grajsko plesno razpoloženje renesanse. Večer pa bo v znamenju poezije, glasbe in humoresk z Nano Milčinski. Koncert bo ob 20. uri v Stanovski dvorani.

Osrednji dan letošnjih grajskih dni bo nedelja, 18. maja, ko bo dan odprtih vrat vsem obiskovalcem ponudil brezplačen ogled stalne razstave Slovenska zgodovina, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa. Vse zgodbe in kotičke poznosrednjeveške trdnjave bodo obiskovalci lahko spoznali na brezplačnih vodenih ogledih: ob 10. in 16. uri po Ljubljanskem gradu, ob 12. in 14. uri po razstavi Slovenska zgodovina, ob 11., 13. in 15. uri pa na posebnem vodenju – Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola. Med 10. in 18. uro bodo lahko v srednjeveškem taboru v grajskem parku skočili nekaj stoletij v preteklost in pobliže spoznali življenje srednjeveških vitezov. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v lokostrelstvu in mečevanju, spoznavali viteško opremo … Manjkala ne bosta niti grajski tiskar ter glasbena spremljava s slovensko in evropsko srednjeveško in ljudsko glasbo. Popoldansko dogajanje se bo ob 17. uri preselilo tudi v dvorano Mini teatra, kjer bo na sporedu lutkovna predstava Pogumna Molly.

Osrednji dogodek letošnjih Grajskih dni bo izid in predstavitev prvega in pravega grajskega stripa z naslovom Dan, ko je izginil Ljubljanski grad. To bo stripovski hiphop po zmajsko-grajski zgodovini, ki bo osnovnošolcem na šaljiv način prikazal zgodovino Ljubljanskega gradu in mesta. Strip bosta na slikovit način predstavila avtorja Žiga X Gombač in Ivan Mitrevski, pomagali pa jima bodo junaki iz stripa. Otroci, ne spreglejte zabavnega in interaktivnega dogodka, kot ga na gradu in v njegovi širši okolici še ni bilo. Dobimo se ob 11. uri v Palaciju. Ob 14. uri bo dogodku sledila še stripovska delavnica, kjer predznanje ni potrebno.

Vse prireditve v okviru 4. grajskih dni so brezplačne. Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno (kar velja za vse vodene oglede, delavnice, koncert in lutkovno predstavo), bodo brezplačne vstopnice na voljo od 12. maja 2014 do zasedbe prostih mest v Info centru na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače. Razdelili bodo več kot tisoč brezplačnih vstopnic, vsak posameznik lahko dobi do štiri brezplačne vstopnice. V času grajskih dni bo veljala tudi znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Celoten spored dogodkov je objavljen na spletni strani Ljubljanskega gradu in v posebni zloženki, ki jo prav tako lahko najdete na spletni strani, v rubriki publikacije.