sreda, 24. 9. 2014

4. Ljubljana Forum

V Ljubljani je med 24. in 26. septembrom 2014 potekal 4. Ljubljana Forum, letno srečanje, ki združuje znanje in izkušnje upravljanja mest ter opredeljuje ključna področja, vizije in strategije prihodnjega razvoja mest.

Letošnji Forum Ljubljana o prihodnosti mest je potekal v letu, ko praznujemo častitljivo obletnico – 2.000 let od ustanovitve Emone, predhodnice današnje Ljubljane. Zato je bila tema letošnjega Foruma posvečena MESTU. Prelomnica izpred 2000 let – danes – v letu 2025 in kasneje je bila obravnavana v smislu transporta, vode, energije, kulture, zdravja, varnosti in zaposlovanja. Izkušnje preteklosti nas morajo učiti, kako narediti razvojne vizije jasne, vključevalne, inovativne, pametne in trajnostne.
Namen Foruma je sicer združiti deležnike mest, regij, držav, inštitucij Evropske Unije, vlagateljev, finančnih institucij in raziskovalne sfere ter predstaviti dobre prakse in konkretne predloge medsebojnega sodelovanja.
V okviru foruma je potekala tudi okrogla miza županov, na kateri so župani in podžupani mest Podonavske regije predstavili ključne probleme mest s področja upravljanja voda in transporta, izpostavili vidnejše mestne projekte in predstavili prihodnje vizije in strategije upravljanja voda in transporta v mestih. Poleg župana Zorana Jankovića so se je udeležili še župan Prištine Shpend Ahmeti, podžupanja Tirane Nevila Xhindi, podžupan Reke Marko Filipović, mestna svetnica Sofije Irina Yordanova, arhitekt Beograda Milutin Folić in manager Podgorice Dragutin Djeković.