sreda, 22. 9. 2010

4. Veteranske godbe

Festival veteranskih godb bo v nedeljo, 26. septembra 2010, ob 13. uri na Pogačarjevem trgu.

Seniorsko gibanje znotraj godbeništva se je v Sloveniji začelo razvijati zadnjih deset let in za vse sodelujoče pomeni kvalitetno dopolnitev njihovega vsakdanjika. Trenutno deluje 5 regijsko zasnovanih veteranskih godb. Na vajah člani plemenitijo glasbeno znanje, krepijo družabne stike in se aktivno vključujejo v družbo. Pogoj za članstvo je dosežen Abraham in igranje na enega izmed pihalnih, trobilnih ali tolkalnih inštrumentov.

Festival veteranskih godb je namenjen tako starejši kot mlajši generaciji prebivalcev in sledi ciljem mednarodnega projekta "Starosti prijaznih mest". Festival veteranskih godb, ki bo v nedeljo, 26. septembra 2010, ob 13. uri na Pogačarjevem trgu je tudi uvodni dogodek v 10. mednarodni festival za tretje življenjsko obdobje.

Na Festivalu se bodo predstavile veteranske godbe slovenskih regij, med njimi Veteranska godba 3. življenjsko obdobje Velenje, godba veteranov Štajerske in KD godba ljubljanskih veteranov.

Kulturno društvo Godba ljubljanskih veteranov deluje že šesto leto. Sestava orkestra, ki šteje 52 članov je zelo raznolika, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi. Pogoj za članstvo je dosežen Abraham in igranje na enega izmed pihalnih, trobilnih ali tolkalnih inštrumentov. Orkestru so se pridružili tudi dirigenti ljubljanskih godb ter tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov.

Krstni nastop orkestra je bil 29. septembra 2005 v Cankarjevem domu v Ljubljani na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje.

V letu 2009 je orkester sodeloval na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov MID EUROPE v avstrijskem Schladmingu. Petletnico svojega delovanja je Kulturno društvo Godba ljubljanskih veteranov proslavilo z jubilejnim koncertom 16. oktobra 2009 v Slovenski filharmoniji. Letos so nastopili kot gost na državnem srečanju hrvaških pihalnih orkestrov v Novem Vinodolskem. Koncerte orkestra vedno spremljajo ugodne glasbene kritike.